NAJVEĆI IZAZOV SVAKODNEVNICE: Kako preživeti u Srbiji sa jednom platom – a da ne kradete?

Prosečna zarada u Srbiji iznosi (za avgust 2017) 47220 dinara, a mesec dana pre toga potrošačka korpa je iznosila 69722 dinara. Ne znam da li se u potrošačku korpu računaju komunalije, ali je jasno da je u Srbiji potrebno savladati određene veštine preživljavanja za iole normalan život. Blaženka Vesić, autorka bloga Skitarnik, opisuje u svom tekstu neke od ovih tehnika.

Loading...

Zašto mislim da sam kompetentna da vam solim pamet na ovu temu? Zato što imam ličnog iskustva. Bilo je perioda u mom životu kada sam ja radila a nisam primala platu, a suprug je išao da radi svaki drugi dan za dnevnicu od 500 dinara. Što vas prostom matematikom vodi do zaključka da smo živeli sa 250 dinara dnevno. To je krajnost. Ja ću se ovde ipak osvrnuti na malo češću pojavu- kako da četvoročlana porodica pregura mesec sa jednom platom. Ne prosečnom, već onom mnogo rasprostranjenijom među običnim narodom-sa minimalcem od 20000 dinara.

Kako prehraniti četvoročlanu porodicu?

1. Reciklirajte hranu

Kada živite od jednog minimalca, hrana ne sme da se baca:

– ukoliko ste ispekli pile u rerni (ili pola pileta, kako god),a niste ga oglodali do koske , skinite i poslednji mikron mesa i stavite u kesu za zamrzivač. Ulje u kojem se peklo pile stavite u istu kesu i zamrznite. To će vam biti kocka za supu.

– ukoliko je ostalo više mesa, iseckajte ga na sitne komade i dodajte proprženom luku, šargarepi. Zalijte sa malo vode, začinite, dodajte malo senfa, malo vina ako imate (ako ne, poslužiće vam kašičica šećera i 2 kašičice sirćeta), lovor, peršun…. i napravite neki sos. Servirajte uz, recimo pire.

– Ostao vam je pire? Ok, dodajte malo brašna, jedno jaje i malo margarina i napravite knedle od krompira. Poslužite, recimo, uz dinstani grašak.

– Ostalo vam je graška? Razredite ga, dodajte onu kocku za supu koju ste napravili i napravite čorbast obrok.

2. Iskoristite taj kečap!

Hleba imate sigurno. Napravite tople sendviče za 4 osobe od hleba, kečapa i jedne viršle. Isecite hleb na kriške i premažite svako parče kečapom. Viršlu narendajdte, jer ako je sečete ne možete da je rasporedite na odgovarajući broj kriški hleba. Pospite sa malo origana i zapecite u rerni.

3. Ne pravite zimnicu, osim ako nemate baštu. Ove sezone su paradajz i paprika bili bezobrazno skupi. Ipak, postoji salata i bez ovoga. Sveža, zdrava i bez konzervansa.

– Cvekla košta 50-ak dinara. Narendajte svežu cveklu , dodajte malo belog luka, soli, ulja, šećera i sirćeta.

– Kad počnete da piškite roze, preterali ste sa cveklom. Uradite isto to sa šargarepom.

– Napravite salatu od kupusa, pod uslovom da kilo ne košta 98 dinara kao što videh pre neki dan u prodavnici.

– Krompir salata ne mora da se jede samo za posnu slavu.

4. Spremajte jeftine kolače. Onih mračni devedesetih bio je popularan „embargo“ kolač. Podjednako vam je jeftino da spremite i medeno srce. Kod moje drugarice Tanje, na istom ovom blogu, možete naći mnoštvo drugih jeftinih recepata. Recimo, u njene princes krofne idu samo 4 jaja. Provereno i odgovorno tvrdim da možete da duplirate količinu brašna i vode za više krofni, a da količina jaja ostane ista.

I tako, budite kreativni.

Kako uštedeti novac?

Pored onih standardnih saveta kako treba da štedite struju i vodu i blabla dodaću i sledeće:

1. Uštedite tečnost za sudove. Ma koju količinu sudova prala, ja uvek potrošim istu količinu tečnosti za sudove. Dakle, perite sudove jednom dnevno! Na isti način možete da uštedite, pretpostavljam, i drugu hemiju. Recimo, kupajte se sa partnerom zajedno. Em ćete da uštedite vodu, em ćete da upalite romantiku.

2. Peglajte po potrebi, a ne cele gomile veša koje se posle izgužvaju u ormaru.

3. Ne družite se prijateljima koji imaju decu (opciono). Zaboga, deci treba kupiti čokoladu kada idete u posetu!

4. Idite peške, gde god da idete, pa makar to bio i posao. Štedite novac i poboljšavate kondiciju.

5. Plaćajte redovno struju, vodu i ostale komunalije. Pojma nemam kako. Pozajmite novac, podignite kredite… Sudski izvršioci ne štrajkuju, za raliku od advokata koji su to radili do skoro i koji neće sada imati vremena da se bave vašim problemima.

6. Prizovite novac i sprečite njegovo oticanje. To sad već podrazumeva tehnike slične nekim veštičarskim i bapskim i feng-shui tehnike:

– Napišite ček izobilja.

– Mašite crvenom novčanicom prema punom mesecu. Tačnije podatke kada se sve to radi i kako, naći ćete na internetu.

– Popravite slavine, tuševe i ne držite fontane na pogrešnim mestima. Voda koja otiče simboliše bogatstvo koje se odliva iz vaše kuće.

Kako sačuvati zdravu pamet?

U današnje vreme ovo je zapravo pravi izazov.

1.Družite se sa pozitivnim ljudima, ne kukajte i ne slušajte kukanja. Osmeh na lice i vizualizujte uspeh.

2. Povremeno pročitajte dnevne novine. Naša Vlada ulaže sve napore da nas mediji ubede da je to što smo živi i zdravi najveće bogatstvo. Zato ćete pročitati mnoštvo potresnih životnih priča na svakom koraku. Od njih će vaša beda izgledati kao manje zlo.

3. Izađite na izbore, ukoliko ih ikada više bude bilo! Kao neko ko je čuvao biračke kutije na prošlim izborima, mogu da tvrdim da je odziv birača oko 50%. Tih 50% su penzioneri koji su stekli pravo na penziju i proživeli svoj život. A šta je sa nama koji tek treba da živimo? Mrdnite dupe!Da li će vam zapravo uspeti da sačuvate svoje mentalno zdravlje, u to nisam sasvim sigurna. Ali ćete imati dojam da držite stvari u svojim rukama. Što je samo dojam, ali ne i prava slika stvari. Kao ono kad pravite tople sendviče od malo kečapa i jedne viršle i tripujete se kako ste zapravo napravili bruskete.

Imate li vi iskustva u preživljavanju?

 

Izvor: Skitarnik.com / Šoutajm.rs

Loading...