Udarac iz Brisela! Evropski parlamentarac stao uz Srbiju, jednom rečenicom uništio Prištinu

Evropski parlamentarac Eduard Kukan poručio je Evropskoj spoljnoj službi i Evropskoj komisiji da više rade, a manje filozofiraju u razgovorima sa Prištinom.

Nema toga ko će u EU da udari rukom o sto i kaže: Ne radite to! – kaže Kukan.

Loading...

Predsedavajući Odborom Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom ocenio je da je situacija na Kosovu “napeta i potencijalno eksplozivna” i založio se za konkretnije i direktnije angažovanje EU.

Svi im pričamo, oni kažu da su nas čuli, ali neće ništa da urade. I šta EU tu može da uradi?” – zapitao je Kukan povodom odbijanja Prištine da povuče taksu na robu iz Srbije i BiH.

Kukan je naglasio da je ponašanje Prištine isto i kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga.

Svi smo im rekli da to ne rade, počev od Stoltenberga, a oni nastavljaju. Šta će biti sledeće? Mi da nastavljamo da se nadamo, a oni da rade po svome – poručio je Kukan.

On je tokom debate o bezbednosnoj situaciji na Kosovu u Podkomitetu za bezbednost Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta poručio Evropskoj komisiji i Evropskoj spoljnoj službi da bi trebalo da budu direktniji i da više “rade, a manje filozofiraju” u razgovorima sa Prištinom.

On je poručio da EU treba kategorično da kaže “ne” najavama Prištine da bi SAD trebalo da se uključe u dijalog Beograda i Prištine, preneo je Tanjug.

Srbija će onda želeti da se uključi i Rusija, a onda ćemo umesto bilateralnog dijaloga Beograda i Prištine imati mnogo širi međunarodni problem – zaključio je Kukan.

Podsetimo, ministar trgovine i industrije lažne države Kosovo Endrit Šalja izjavio je da će, uprkos zahtevima kosovskih saveznika, takse na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi.

On je uoči sutrašnjeg sastanka sa predstavnicima vlade BiH u Sarajevu kazao da će takse ostati sve dok Srbija i BiH ne promene svoj pristup Kosovu, prenosi Koha.net.

Kosovski ministar priznaje da neki “prijatelji Kosova” traže da se ukinu takse ali kaže da će one ostati sve dok ne nestanu razlozi za njihovo uvođenje.

Imamo zahteve prijatelja Kosova, naših saveznika da suspendujemo ovu meru, ali razlozi koji su nas kao vladu naterali na taj potez i dalje postoje, i sve dok se oni ne uklone ona će ostati na snazi. I to je nešto što naši prijatelji treba da znaju – rekao je Šalja.

 

Izvor: Srbijadanas.com

Loading...