Zapad u panici! „UĐE LI HRVATSКA U EVROZONU, Putin će dobiti svoje najveće oružje u EU“

Ruski ekonomski uticaj u Hrvatskoj predstavlja razlog zbog kojeg treba sprečiti Zagreb da uđe u evrozonu, smatraju zapadni politički analitičari.

Ulazak Hrvatske mogao bi da ugrozi ne samo stabilnost evrozone, već i budućnost same EU, tvrdi Teodor Кarašik sa američkog Leksington instituta.

Loading...

On je za „Evronjuz“ naveo da su Rusi i ruski predsednik Vladimir Putin spasili Hrvatsku da ne postane nova Grčka nakon afere „Agrokor“.

Prihodi „Agrokora“ iznose oko 15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Hrvatske, a toliko London učestvuje u BDP-u Velike Britanije. Propast kompanij mogla je da uništi hrvatsku ekonomiju.

Sa oko 60.000 zaposlenih u jugoistočnoj Evropi, te godišnjom prodajom od 6,5 milijardi evra, raspad ove kompanije mogao je da izazove domino-efekat finansijske nestabilnosti širom regije.

Zahvaljujući Putinu, to se nije dogodilo. Akcija spasavanja završila je sa odobravanjem da dve ruske banke – Sberbanka i VTB – preuzmu 47 odsto udela u kompaniji.

Tako je, navodi Кarasik, Putin dobio posredan uticaj na hrvatsku ekonomiju, i na najveću kompaniju u bivšoj Jugoslaviji. Zatim je „Gasprom“ iskoristio prorusku političku klimu i potpisao desetogodišnji ugovor o isporuci milijardu metara kubnih gasa Hrvatskoj svake godine.

Budući da je 70 odsto tržišta pokriveno, Hrvatska više nema potrebe za daljim uvozom. Hrvatska je tako odvraćena od izgradnje alternativne rute snabdevanja gasom preko ostrva Кrk, koju podržavaju SAD i EU, a koja je mogla da potkopa ruske energetske interese u Evropi.

Кarasik ističe da je hrvatsko pravosuđe korumpirano.

Njaga brine „jedva prikriveni ruski uticaj“ i činjenica da je „Gasprom“ ponudio da otkupi MOL-ov udeo u hrvatskom gigantu INA, a slične ponude stizale su i iz „Rosnjefta“.

„Hrvatski gambit“ izgleda kao deo Putinove šire strategije korišćenja energije kao oružja u zaokruživanju Evrope, smatra Кarasik.

– Putinova strategija tako se ostvaruje u Hrvatskoj, gde je korupcija pravosuđa utrla put ruskoj finansijskoj i energetskoj dominaciji. Međutim, Evropska unija i dalje je iznenađujuće blagonaklono gleda na mogućnost da ulazak Hrvatske u evrozonu samo ojača vremensku bombu u vidu Putinove puzeće subverzije EU. U vreme kad je jedinstvo EU na teškom iskušenju, a evroskeptične stranke u usponu širom kontinenta, to bi moglo ugroziti budućnost Evropske unije kao projekta – kaže Кarasik.

 

Izvor: Euronews/Srna

Loading...