Zašto nastaje KURJE OKO? Ovo je najbolji način da se izleči ovaj zdravstveni problem stopala

Najčešći zdravstveni problem stopala definitivno je pojava kurjeg oka.

Loading...

Zašto nastaje kurje oko i kako ga možemo sprečiti odnosno lečiti, saznajte u nastavku.

Kruje oko predstavlja stvrdnuti deo kože koji se formira kao odgovor kože na trenje i pritisak. Ukoliko osetite naredne simptome, moguće je da imate kurje oko:

  • tvrda, stvrdnuta žućkasta izbočina na stopalima
  • koža osetljiva na dodir
  • bol kada nosite obuću

Oni su slični čukljevima, ali su obično tvrđi, manji i bolniji. Kruje oko nije opasna pojava, ali može izazvati iritaciju. Takođe češće oboljevaju žene nego muškarci.

Postoje tri glavne vrste: tvrdi, mekani i u obliku semenke. Tvrdi su najčešći i predstavljaju mala koncentrisana područja tvrde kože, koja se obično nalaze u širem području zadebljane kože. Meke kurje oči su, s druge strane, beličaste ili sive, i gumene su teksture. Često se pojavljuju između prstiju. Oni u obliku semenki su mali i obično se nalaze na dnu stopala. Kako koža zadebljava, kurje oči mogu postati prilično bolne.

Kurje oči nisu kožna bolest. Oni su odgovor vašeg tela na pritisak ili trenje na koži. Evo kako ih sprečiti i lečiti kod kuće.

Zašto nastaje kurje oko?

Najčešće, ovaj problem nastaje nošenjem neudobne, pretesne obuće. Uz to, dugo stajanje, prekomerna težina i konstantno trenje i pritisak utiču na njegovu pojavu.

Kurje oči mogu da se jave na različitim delovima stopala, a najčešće to su: ispod noktiju, između prstiju, po strani i ispod prstiju.

Kako se uklanja kurje oko?

Moguće je da to učinite sami kod kuće (mada se uvek preporučuje da se posavetujete sa stručnjakom!):

  • Potopite noge u toplu vodu u kojoj ste rastvorili gorku so.
  • Nakon 20 minuta, osušite noge čistim peškirom i nanesite hidratantni losion ili kakao puter.
  • Ponavljajte ovo na dnevnom nivou, dok kurje oko ne omekani.
  • Kada omekša i ne osetite nikakav bol, kamenom za pete sastružite zadebljalu kožu. Ako se kurje oko nalazi između prstiju, koristite turpiju za pete.
  • Nanesite ricinusovo ulje.
  • Ponavljajte ovo dok kurje oko ne nestane (trebaće vam nekoliko nedelja).

Prevencija

Najbolji način da sprečite nastanak kurjeg oka jeste da nosite udobnu obuću koja vam savršeno pristaje. Prsti bi trebalo slobodno i lako da se pomeraju. Nosite pamučne čarape i redovno secite nokte.

Kurje oči neće nestati preko noći, ali možete videti da se smanjuju za samo dve nedelje tretmanom. Može proći mesec dana ili više pre nego što potpuno nestanu. Ako redovno razvijate kurje oči, potražite cipele koje su udobnije. Stopala mogu da menjaju veličinu tokom vremena, a veličine cipela mogu da variraju između različitih proizvođača. Možda ćete morati da pređete na veću veličinu ili da kupite cipele koje su napravljene za šira stopala. Prodavac cipela bi trebao biti u mogućnosti da vam izmeri stopala i pomogne vam da pronađete cipele koje odgovaraju.

Isto tako, potrudite se da su vam stopala uvek suva i čista. Redovno ih perite sapunom i čistom vodom i po potrebi, radite piling ili koristite tvđu četku prilikom pranja. Takođe, kožu stopala hidrirajte na dnevnom nivou.

Zašto nastaje kurje oko i kada posetiti lekara?

Ukoliko vas područje jako boli, imate dijabetes, osetljivu kožu ili bolest erifernih arterija, trebalo bi da konsultujete lekara pre tretmana u kućnim uslovima.

Isto tako, lekara kontaktirajte kada osetite da se bol pojačava, primetite gnoj, crvenilo ili otok.

Kurje oči su nekancerozno stanje koje se može lečiti kućnim lekovima ili medicinskim tretmanom – operacija je retko potrebna. Nakon uspešnog lečenja, kurje oči se mogu vratiti ako zahvaćeno područje i dalje bude iritirano trenjem ili pritiskom.

Trebalo bi da nosite cipele koje odgovaraju kako biste sprečili razvoj kurje oči i zapamtite da pravilno tretirate stopala.

Source link

Loading...