Evo koliko je potrebno da se isprazni akumulator ako ostavite svetlo

Toliko da više nije moguće pokrenuti motor…

Loading...

Akumulatori manjeg kapaciteta kod, na primer, benzinskih motora, ako prenoće sa upaljenim osvetljenjem u putničkoj kabini, mogu da se isprazne do te mere da sutradan više nije moguće pokrenuti motor. Ako zaboravite da ugasite svetla ili ako ne zatvorite dobro vrata, svetlo u kabini će ostati upaljeno na nekim modelima vozila. Koliko vremena je potrebno da se akumulator isprazni? Odgovor na to pitanje daje Revijahak.

Najčešće će ovaj problem uključivati akumulatore vozila koji su stariji od dve godine i smanjenog kapaciteta zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja.

Starija vozila su najčešće opremljena jednom sijalicom za osvetljenje putničkog prostora od 5 V, dok noviji modeli vozila imaju tri dela osvetljenja u prednjem prostoru, a opremljenija vozila mogu imati i osvetljenje zadnje klupe i putničkog prostora koje značajno povećava broj sijalica, odnosno troši i do pet puta više od jedne sijalice.

Prema tome, struje koje mogu da protiču u stanju mirovanja kreću se od cca 0,4 ~ 2 A, u zavisnosti od broja sijalica, što može predstavljati problem za stariji akumulator ako postoji veći broj pozicija osvetljenja.

Problemi sa „paljenjem“ motora mogu nastati već posle povratka u vozilo nakon petog sata rada istih lampi u stanju mirovanja. U vozilu će ostati nešto struje za manje potoršače, ali to nije dovoljno za pokretanje motora.

Ovaj problem se najčešće dogodi vozačima ako se vrata vozila u potpunosti ne zatvore ili se unutrašnje osvetljenje uključi na prekidaču prilikom završetka vožnje kako bi se nešto pročitalo, pa se na kraju putovanja vozilo napusti, a prekidač se ručno ne vrati na automatsko isključivanje, očekujući da će se unutrašnja svetla sama isključiti.

S obzirom da je svetlo bilo upaljeno uveče, sledeći kontakt sa vozilom najčešće bude tek sledećeg jutra i već se tada možemo iznenaditi jer auto ne reaguje na daljinski ključ, pa moramo da uđemo u vozilo pomoću mehaničkog ključa.

Mnoga vozila, kada su zaključana, imaju funkciju mekog gašenja unutrašnjeg osvetljenja od 2 do 10 sekundi nakon zaključavanja vozila. Kada zaključamo vozilo, automatski očekujemo da se to svetlo ugasi.

Ali ako ne zatvorimo dovoljno vrata, na nekim modelima će svetlo ostati. Na sreću, nova vozila su uglavnom imuna na ovaj problem, jer čak i ako su vrata otvorena, svetla se gase za deset minuta.

Ako imate stariji model, nije loša ideja da nakon zaključavanja vozila sačekate da se svetla ugase. Proverite da li ste isključili sve potrošače u vozilu, od spoljašnjeg do unutrašnjeg osvetljenja, kao i potrošače uključene u priključak za upaljač (12 V), kako ne biste nepotrebno ispraznili akumulator vozila i izbegli problem sa pokretanjam motora sledećeg dana.

Source link

Loading...