Kako da sprečite srčani udar – verujte nauci, a ne „pričama“ (FOTO)

I dalje postoji trend da se preporučuje da u potpunosti izbacimo mlečne proizvode i da ih zamenimo orašastim voćem. Srećom, naučnici su sproveli nova, detaljnija i kvalitetnija istraživanja koja pokazuju suprotno

Loading...

Priča/trend: “ mlečni proizvodi nisu dobri za zdravlje“. I dalje postoji trend da se preporučuje da u potpunosti izbacimo mlečne proizvode i da ih zamenimo orašastim voćem. Srećom, naučnici su sproveli nova, detaljnija i kvalitetnija istraživanja koja pokazuju suprotno!

Činjenice: svakodnevna konzumacija mlečnih proizvoda – mleka, jogurta, kajmak namaza, sireva i sirnih namaza – može da spreči srčani udar!

Ovu tezu je potvrdilo novo istraživanje Univerziteta Istočne Finske (The University of Eastern Finland) koje je objavljeno u veoma cenjenom i relevantnom stručnom časopisu „Britanski magazin ishrane“.

Istraživači su otkrili da ljudi koji jedu dovoljno mlečnih proizvoda imaju značajno smanjen rizik od srčanih oboljena u odnosu na ljude koji ih retko konzumiraju. Takođe, zahvaljujući visokoj dozi vitamina, minerala i proteina, poboljšava se pamćenje i unapređuju moždane funkcije, a kalcijum će učiniti kosti u celom telu jačim. Kombinacija svih „dobrih“ sastojaka koji se nalaze u mlečnim proizvodima, u određenoj meri će povoljno uticati na svaki deo ljudskog organizma.

Ipak, pri kupovini željenog proizvoda treba biti pažljiv, jer da bi mlečni proizvod zaista imao navedene pozitivne efekte po naše zdravlje, treba kupovati isključivo proizvode koji imaju natpis 100% prirodno, bez konzervansa, aditiva i veštačkih aroma i boja. Na primer, kajmak namaz ili sirni namazi različitih ukusa bi trebalo da postanu svakodnevni deo ishrane.

Deca mogu za doručak ili večeru da pojedu par kriški hleba sa sirnim namazom, a vi možete da pripremite ukusnu pastu sa brokolijem i mekim, ukusnim kajmak namazom. I sve se to priprema za čas.

U Srbiji je takođe nedavno sprovedeno istraživanje o kvalitetu mlečnih proizvoda, pa vam ovde dajemo recept za špagete sa kajmak namazom br. 1 u Srbiji!

Sada, kada je definitivno utvrđeno da 100% prirodni mlečni proizvodi, bez konzervansa i raznih aditiva prijaju našem organizmu, ne zaboravite da ih uključite u svoju svakodnevnu ishranu. Tek njihovim redovnim konzumiranjem, oni će ostvariti svoj maksimalni potencijal i na najukusniji način poboljšati naše zdravlje.

Foto: Pixabay.com
Izvor: Telegraf.rs

Loading...