ALARMANTNO: Lak za nokte može ozbiljno da naruši naše zdravlje?!

Kao što znamo, ne smemo konstantno da lakiramo nokte, jer će se desiti da nokti izgube prirodnu belinu i postanu žuti i lomljivi. Međutim, osim ovih simptoma, lak za nokte može ozbiljno da naruši naše zdravlje.
Ovo su negativne stvari koje donosi svakodnevno lakiranje noktiju.

Loading...

Loša strana laka za nokte je njegova toksičnost.

Pojedini, moderniji lakovi sadrže supstance koje mogu ozbiljno da naruše vaše zdravlje:

Toulen – supstanca koja laku daje glatkoću i pigment. Toulen može da utiče na centralni nervni sistem i prouzrokuje reproduktivni poremećaj. Glavobolja, nesvestica, slabost i mučnina su samo neke od nuspojava koje se javljaju ako prekomerno koristite lak za nokte, piše Brightside.me

Formaldehid – bezbojni gas koji laku za nokte daje čvrstoću. Ako patite od alergija, kontakt sa formaldehidom može da izazove dermatitis i moguće hemijske opekotine. U težem obliku može da izazove poremećaj srčanog ritma i pojavu raka.

Dibutil ftalat – se koristi kao miris. Prisustvo ove opasne materije može da izazove poremećaj rada štitne žlezde, ginekološka obolenja, te poremećaj respiratornog trakta.

Pojedini lakovi za nokte imaju specijalne oznake:

“5-Free” – znači da proizvod ne sadrži fomaldehid, toulen, dibutil ftalat ili kamfor.

“3-Free” – znači da lak za nokte ne sadrži tri štetne materije: formaldehid, dibutil ftalat i toulen.

Stoga pre nego što kupite lak za nokte, pažljivo pogledajte uputstvo i kupujte samo onaj koji ne sadrži štetne materije. Upamtite: vaše zdravlje je u vašim rukama!

Naučnicu su sproveli ispitavanja na grupi od 24 žene. Šest sati nakon lakiranja noktiju, većina učesnica je imala povećan nivo dibutil ftalata koji utiče na proces metabolizma. Deset sati nakon eksperimenta, nivo dibutil ftalata u telu kod svih ispitanika bio je sedam puta viši od uobičajnog.

Ovi rezultati su zaista alarmantni.

Foto: Pixabay.com
Izvor:(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Loading...