Šta da jedete kada ste prehlađeni

Pojedine namirnice mogu da pomognu da sanirate nazeb. Ren i ljute papričice otpušavaju nos, limun jača imunitet, pileća supa razlaže sluz i olakšava disanje

Loading...

ODABRANE namirnice su važne da bi se sačuvalo zdravlje, ali takođe mogu da smire prehladu i ublaže njene simptome.

Dok ozbiljnije bolesti zahtevaju posebne dijetske režime, mali broj pacijenta zna koliko hrana može da pomogne i kod blažih zdravstvenih problema, kao što su prehlada i grip.

Osim toplih čajeva, postoji još namirnica i napitaka koji mogu da doprinesu bržem ozdravljenju, na različite načine.

ZAČINjENA HRANA

Verovatno vam je već dobro poznato da začinjena hrana ume da potera suze na oči, ali će zato učiniti da vaš nos bude prohodniji. Zato se slobodno prepustite renu ili ljutim papričicama.

TOPLA LIMUNADA

Takođe može da pomogne i topla limunada. Citrusi sadrže veliku količinu vitamina C. Mekani sloj na pomorandžama, limunu ili grejpfrutu sadrži flavonoide koji će osnažiti imunitet.

CRNO VINO

Crno vino je dobar saveznik u borbi protiv prehlade. Sadrži antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno disajnih puteva. Ipak, oprezno s vinom ukoliko pijete lekove.

ĐUMBIR

Istraživanja su pokazala da je đumbir efikasan u sprečavanju i smirivanju mučnina ili drugih tegoba poput zatvora, nadutosti i povraćanja. U slučaju ovih problema popijte šoljicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripa, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobeđuje sve infekcije.

PILEĆA SUPA

Pileća supa tradicionalno se smatra lekom, naročito u hladnijim periodima. Pileća supa ne samo da je topao i hranljiv obrok, već naučnici tvrde da postoje dokazi da supa pomaže u smanjenju aktivnosti belih krvnih zrnaca. Upravo su ona odgovorna za respiratorne probleme koji se često javljaju za vreme prehlade.Supa, takođe, razlaže sluz i olakšava disanje.

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona je čest sastojak lekova za smirivanje želuca, a deluje zahvaljujući hemijskoj reakciji s viškom želudačne kiseline, čime se stvara neutralnija pH vrednost u želucu. Rastvorite kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte tečnost. Mešavina vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lek za smirivanje želuca i creva, što se često javlja kao propratni simptom različitih zdravstvenih stanja.

Foto: Pixabay.com
Izvor: Novosti.rs

Loading...