„Bio je jedan od nas…“ Nikola Rokvić porukom o pokojnom patrijarhu Pavlu rastužio fanove (FOTO)

– Sasvim običan, a neobičan čovek…Pokazao nam kako sa visine da siđemo na tlo, nekad i na dno, da bismo na vrhu i ostali – napisao je između ostalog Nikola

Loading...

– Sasvim običan, a neobičan čovek…Pokazao nam kako sa visine da siđemo na tlo, nekad i na dno, da bismo na vrhu i ostali – napisao je između ostalog Nikola

Njegova svetost Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine, a sahranjen je, po sopstvenoj želji, u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Rakovici.

Danas, na 9. godišnjicu smrti pokojnog patrijarha, brojni ljudi obišli su njegov grob, a brojni su objavili njegove fotografije uz emotivne poruke, ili njegove poznate citate.

Jedan od onih koji je objavio takvu poruku jeste i pevač Nikola Rokvić.

– Bio je jedan od nas… Sasvim običan, a neobičan čovek… Pokazao nam kako sa visine da siđemo na tlo, nekad i na dno, da bismo na vrhu i ostali, svetli i uzvišeni! Na današnji dan, dragi naš Pavle se vazneo u večnost! HVALA! – napisao je Rokvić.

Patrijarh Pavle, 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve, zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti bio je omiljen među narodom. Na tronu Svetog Save nalazio se 19 godina, a u tom periodu osnovana je Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju, u javne škole vraćena je veronauka, a Bogoslovski fakultet vraćen je u okrilje Univerziteta…

Spomenik patrijarhu srpskom Pavlu biće svečano otkriven danas (u četvrtak 15. novembra) na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, čime će na simboličan način biti obeleženo devet godina od njegovog upokojenja.

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević u porodici zemljoradnika 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca, u Slavoniji, gde je završio osnovnu školu.

Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, višu gimnaziju i šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Dve godine je studirao medicinu u Beogradu, a pre odlaska u gimnaziju boravio je u manastiru Orahovica na pripremama za školu.

Foto: Printscreen
Izvor:(Telegraf.rs)

Loading...