Neka ti jutro počne ovom velikom molitvom: Pomoli se da nestanu nervoza i depresija

Jedan od poznatih ruskih otaca i bogoslova kaže da bi Hrišćanin trebalo, svako jutro kad ustane, da molitvom započne dan. Kad se umije i pomoli Bogu, trebalo bi da sebi kaže- danas sve što budem činio i radio treba da radim onako kako bi to moj Gospod i učitelj Isus Hristos činio. Da On bude moj primer i ugled u svemu…

Kad dođe podne, čovek koji je Hrišćanin po ubeđenju i po veri, pre no što sedne da ruča, treba da pročita Molitvu Gospodnju, bar tu molitvu pre nego što će uzeti hleb koji mu je Gospod dao za hranu u ovozemaljskom svetu. Treba Gospoda da moli da mu daruje i nebeski hleb – Telo i Krv Gospoda Isusa Hrista.

Loading...

Svaki put treba toga da se seća, i što je moguće češće, na dostojan način da se pričešćuje. Čineći to, treba uvek da znamo da i onaj drugi deo čoveka- duša njegova, takođe potrebuje hranu jer je čovek psihofizičko biće, sastavljeno od tela i duše. A šta je hrana za dušu? Ako se molimo Bogu, hranimo dušu. Ako činimo dobra dela, opet hranimo dušu.

Ako izbegavamo da činimo ono što nije dobro, ako mislimo dobro bližnjima i ako činimo ono što je Hristos zapovedio, ljubimo i neprijatelje svoje, mi tada najviše hranimo i negujemo dušu svoju. Čineći to, čovek postaje kompletno biće i biva potpuno uravnotežen.

Kad dođe veče, pre nego što pođeš na počinak, saberi se šta si u tom danu učinio, da li si postupio u svemu kako treba. Gde god nađeš grešku, potrudi se da je već sutra, koliko je moguće, ispraviš i da je više ne ponavljaš. Utvrdi i uveri sebe da li si dan koji si proveo, proveo onako kako si ga ujutru planirao, da bude po Hristu, i da tvoj život bude hrišćanski. Tome su nas Gospodnji svetitelji učili.

Jutarnja molitva

Ustavši od sna padamo pred Tobom, Preblagi, i anđeosku Ti pesmu pevamo, Moćni: Svet, Svet, svet si, Bože, pomiluj nas molitvama Bogorodice.

Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu. Iz postelje i sna podigao si me, Gospode; prosveti um moj i srce, otvori usta moja da Ti pevam, Sveta Trojice: Svet, Svet, Svet si, Bože, pomiluj nas molitvama Bogorodice. I sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

 

Izvor: A1info

Loading...