Albanci ne mogu da podnesu Haradinaja! Jednu stvar mu nikada ne mogu oprostiti

Zaposleni u javnom sektoru takozvane države Kosova najavili su da će sutra stupiti u štrajk tražeći veće plate!

Više od 25.000 njih time će se pridružiti zaposlenim u prosveti i zdravstvu koji već štrajkuju. Zaposleni u javnom sektoru, naime, procenjuju da nisu tretirani ravnopravno u nacrtu zakona o platama te zahtevaju izjednačavanje.

Loading...

Murselj Zimberi iz Sindikata javnih službenika izjavio je prethodno da će, ako ne budu dobili pisanu odluku o ispunjavanju njihovih zahteva od vlade lažne države, sutra početi štrajk.

– Sve opštine su kategorične da ćemo ući u štrajk. Ako se naši zahtevi za izjednačavanje plata ne ispune onda smo prisiljeni da štrajkujemo. Mi kao sindikat ne možemo ih sprečiti – izjavio je Zimberi.

Štrajku će se pridružiti i radnici u javnoj administraciji, a to je saopštio predsednik sindikata javne administracije, Ndue Kaljaj.

– Iskreno, toliko smo ignorisani, tako da je jedini način da se ispune naši zahtevi, kao što rade i druge kategorije, štrajk – izjavio je Kaljaj.

Lekari i rudari su takođe stupili u štrajk tražeći povećanje plata, a štrajkom su zapretili i drugi zaposleni u javnom sektoru, nakon što je predložen zakon kojim bi se povećale plate zaposlenima u vladinim službama.

Prošlogodišnje veliko povećanje plate premijeru lažne države Ramušu Haradinaju, sa nekih 1.443 na 2.950 evra, takođe je razgnevilo neke zaposlene u javnom sektoru.

– Prvi korak koji će zvaničnici napraviti jeste povećanje plata sebi i svom osoblju, a nas će ostaviti u bedi – rekla je nastavnica u osvnovnoj školi u Prištini Kadire Prenići.

Njena plata bi se povećala, navode mediji, na 621 evro sa 478 evra mesečno ukoliko se zadovolje zahtevi štrajkača – što je skoro dvostruko više u poređenju sa platom od 370 evra u privatnom sektoru gde je trećina radno sposobnog stanovništva nezaposlena.

Prosečna plata u javnom sektoru lažne države iznosi inače 520 evra mesečno.

Zapadni mediji ocenjuju da veći privredni rast ne bi povećao životni standard građana i napominju da zbog korupcije i političke nestabilnosti većina stranih investitora zazire od Kosova otkako je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008.

 

Izvor: Espreso.rs/Agencije

Loading...