OVDE JE ROĐEN SVETI VASILIJE OSTROŠKI: Pogledajte gde je živeo svetac (VIDEO)

U selu Mrkonjići na istočnoj strani Popovog polja na putu Trebinje – Ljubinje – Mostar 28. decembra 1610. godine rodio Stojan Jovanović od majke Anastasije i oca Petra Jovanovića.

Stojan je kršten u Crkvi Svetog Nikole u blizini rodne kuće i odrastao uz bogobojažljive i smerne roditelje koji su pre svega bili dobri ljudi. Osim njega nisu imali druge dece, i Stojan im je bio najveće blago.

Loading...

U ta teška vremena neimaštine i siromaštva Stojan je bio svedok majčinih dobročinstava prema bližnjima, i siromašnima. Predanje kaže da je Stojan bio veoma pobožan i da je svakodnevno posećivao crkvu i živeo uz molitvu.

Kažu da nikada nije učestvovao u narodnim veseljima, niti se hvatao u kolo kraj crkve. Iz straha da im sina jedinca ne odvedu Turci u janjičare roditelji Petar i Ana dali su Stojana u manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Zavali. Stojan Jovanović je tako kao dečak, od skoro 11 godina, (1662. godine), postao manastirski đak.

Posle nekoliko godina provedenih u Zavali, Stojan je nastavio iskušenički život u manastiru Tvrdoš. Stojan Jovanović zamonašio se i dobio ime Vasilije između 1630. i 1635. godine, što znači da je tada imao oko 25 godina.

Sveti Vasilije je iz Tvrdoša i prigradskog manastira kod Onogošta prešao u manastir Ostrog u Crnoj Gori. Duboko prožet duhom i tradicijama pravoslavnog monaštva,služio je Bogu i narodu.

Kada se Sveti Vasilije Ostroški upokojio se u svojoj keliji, u tom času je obasjala nebeska svetloat. U Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija, na temeljima oronule kuće Jovanovića, podignut je hram Svetom Vasiliju Ostroškom. Nalazi se na desnoj strani puta kada se dolazi iz pravca Trebinja.

Na levoj strani puta je Hram Svetog Nikolaja u kome je svetitelj kršten. Pored se nalazi groblje na kom počiva i Sveta Ana, majka Svetog Vasilija. Na praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca, 12. maja selo Mrkonjići pohodi veliki broj vernika, koji dolaze da se pomole svecu.

Izvor: Kurir

Loading...