PAZITE! Ovo obavezno morate imati u automobilu, u suprotnom sledi vam kazna

Od naredne nedelje očekuje se dolazak prave zime – nekoliko ledenih dana od 1. decembra. Na planinama se očekuje stvaranje snežnog pokrivača, u Beogradu i Vojvodini susnežica.

Vozače u Srbiji tokom godine očekuje nekoliko meseci vožnje u otežanim, zimskim uslovima na koje se treba prilagoditi.

Loading...

Kao i svake godine u ovo vreme nije na odmet da se podsetimo nekih saveta i pravila ponašanja koja će nam pomoći da vožnju po snegu započnemo i završimo bezbedno. Neophodno je da vaš automobil bude adekvatno opremljen za sneg.

Od danas ne treba ni da pomišljate na vožnju ako na vašem automobilu nemate montirane zimske pneumatike.

Spremite metlicu, četku i krpu

Dobri brisači i tečnost za pranje vetrobrana koja ne ledi kada su temperature u minusu jednako su važni za preglednost u vožnji, a ako idete na duži put ponesite sa sobom rezervno pakovanje.

Metlica ili četka kojom ćete očistiti naslage snega sa parkiranog automobila takođe spada u spisak stvari koje neizostavno treba da imate kod sebe, baš kao i strugač leda. Pre vožnje obavezno uklonite sav sneg sa vašeg automobila.

Unutrašnje površine prozora u automobilu obavezno odmaglite pre kretanja. Savet je da topao vazduh iz ventilacionog sistema usmeravate i prema vetrobranu, kako bi ova staklena površina ostala topla tokom vožnje. Aktiviranje klima uređaja zajedno sa grejanjem, najefikasnije odmagljuje stakla. Ako ventilacija ne može da odradi posao do kraja, postarajte se da u automobilu imate suvu i čistu krpu da biste doprli do delova stakla koja su i dalje zamagljena.

Bez žurbe i naglih pokreta

Zlatno pravilo je da ne pravite nagle pokrete i manevre. Važno je i da se ne krećete neprimereno brzo, odnosno da vozite sporije nego onda kada na putu nema snega. Na putu ćete ponekad naići na posebne saobraćajne znake za ograničenje brzine, koje važi samo u slučaju snežnih padavina na putu. Kada vidite takav znak, obavezno prilagodite brzinu vozila broju koji piše na tabli. Uvek držite bezbedno odstojanje u odnosu na vozilo ispred vas, u nadi da će se istog saveta pridržavati i vozač koji se nalazi iza.

Takođe, kada padne sneg više ne možete voziti u istom stepenu prenosa, u kojem ste vozili po suvom. Posebno kada skrećete ili prolazite kroz raskrsnice u ovako teškim uslovima. Generalno, savet je da ručicu menjača tokom vožnje ubacite u višu brzinu, čime ćete postići bolje prijanjanje tokom promene pravca.

Kako teoriju primeniti u praksi?

U vožnji po snegu bitno je da okretanje volana i pritiskanje papučica za gas i kočnicu izvodite blago i odmereno. Pri polasku iz mesta umereno dodajte gas lagano pritiskajući papučicu, dok ne osetite da se vozilo pokrenulo iz mesta i da točkovi imaju dobar kontakt sa podlogom. Treba imati na umu da zaustavni put može da bude dva, tri pa i pet puta veći nego kada kočite po suvom.

Kada vozite na uzbrdici, pokušajte da ravnomerno držite gas i da se ne zaustvljate bez potrebe, jer se može desiti da više ne možete da krenete. Ako automobil ispred vas stane, vodite računa da mu ostavite dovoljno prostora da može ponovo da krene – računajte na to da može da se desi da prokliza i da počne da se nekontrolisano kreće unazad.

Kada vi menjate saobraćajnu traku, nemojte da pravite nagle pokrete volanom i da žustro dodajete gas, jer možete da izgubite kontrolu nad vozilom. U svakom trenutku tokom vožnje važno je da budete potpuno koncentrisani i još pažljiviji nego inače, jer se vozačke greške na snegu retko opraštaju.

Ako nemate dovoljno iskustva u vožnji po snegu, potražite prazan parking ili neku drugu ravnu i prostranu površinu na kojoj se ne odvija saobraćaj i nema drugih vozila ili pešaka u blizini. Tu ćete moći da uvežbate promenu pravca, ubrzavanje i kočenje u snežnim uslovima i da steknete osećaj kako se vaš automobil ponaša na snegu.

Očekujte neočekivano

U idealnom svetu, putarske službe rade savršeno i putevi su uvek očišćeni od snega. Međutim, iako se putari trude da očiste sneg sa kolovoza što pre, ponekad je zbog teških vremenskih uslova ili ljudskog faktora to nemoguće uraditi u kratkom vremenskom roku.

Zato, ako polazite automobilom na put po snegu, obavezno se informišite se o stanju na putnom pravcu kojim ćete se kretati, ali uvek računajte i na mogućnost da se situacija u mešuvremenu izmeni i pogorša.

Budite spremni na to da ćete u automobilu možda provesti više vremena nego što ste planirali – napunite rezervoar do vrha, kako biste imali dovoljno goriva za rad motora u mestu i grejanje u slučaju zastoja.

Isto važi i za vaš mobilni telefon – napunite bateriju do kraja uoči polaska na put. Ponesite i dovoljno tečnosti i nešto hrane za svaki slučaj, a nije na odmet da imate i ćebe u vozilu.

 

Izvor: Alo.rs

Loading...