SRBI U ŠOKU: Crnogorski ambasadori nagradili Mirnu za govor mržnje!

Odluka trojice crnogorskih ambasadora da plate kaznu izrečenu savetnici Ministarstva spoljnih poslova Mirni Nikčević zbog uvredljivih izjava o Srpskoj pravoslavnoj crkvi svojevrsna je nagrada za govor mržnje sa najvišeg diplomatskog nivoa.

Nakon javne podrške tri crnogorska ambasadora koji su raspoređeni u UN, Vatikanu i Austriji i nakon odluke da plate kaznu Nikčevićevoj, koja je napisala da bi zapalila Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i „sva goveda tamo“, u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore kažu da su o tome saznali iz medija.

Loading...

U Ministarstvu dodaju da šef diplomatije Srđan Darmanović nije bio o tome obavešten, „što je u suprotnosti sa zakonom, jer ambasadori javno ne iznose stavove mimo MSP“.

Nikčevićeva je ranije suspendovana, a protiv nje je pokrenut disciplinski postupak zbog uvreda koje je preko svog profila na Fejsbuka uputila vjernicima okupljenim na Trojičindanskom saboru Srpske Pravoslavne Crkve u junu, a zatim joj je Sud za prekršaje u Podgorici izrekao novčanu kaznu od 600 evra.

Relativizacija mržnje

Sociolog Ilija Malović smatra da se „poslednja demonstracija šovinističke bahatosti tri crnogorska ambasadora jedino može opisati kao skandalozna“.

„Takvo ponašanje predstavlja javnu relativizaciju mržnje i netrpeljivosti“, ocjenjuje ovaj sociolog.

„Ovaj događaj pokazuje da i državni službenici gaje simpatije prema radikalnim metodama obračuna sa neistomišljenicima, šaljući time poruku da se promocija i praktikovanje politički motivisanog nasilja isplati“, kaže Malović za Sputnjik.
On, međutim, ne očekuje da će pomenuti ambasadori podnijeti ostavke i uputiti izvinjenje uvrijeđenim građanima, već da će, upravno suprotno, u dijelu nacionalistički nastrojene javnosti biti „slavljeni kao heroji“.

Osuda, ali bez sankcija

Crnogorski premijer Duško Marković je ocjenio da je reakcija ambasadora „neprimjerena“ i poručio da bi „pojedinci trebali da služe sistemu, a ne da institucije budu platforma za bilo kakve lične stavove i ispoljavanja“. Na pitanje hoće li trojica ambasadora biti sankcionisani, premijer je rekao da „nije sve u sankcijama i kažnjavanju“ i dodao — „ako se pogriješi, treba na to ukazati“.

Opozicione stranke SNP, Ujedinjena Crna Gora i DNP osudili su potez ambasadora Miodraga Vlahovića, Nebojše Kaluđerovića i Željka Perovića.

Oglasio se i crnogorski ombudsman, navodeći da se radi o „nedopustivom odnosu prema samom deliktnom ponašanju“, te da je plaćanjem novčane kazne za utvrđeni delikt iskompromitovana svrha sankcije koju izriče sud, imajući u vidu da je ona usmjerena počiniocu „da bi se izrazio društveni prekor prema njemu zbog izvršenog prekršaja i da bi se uticalo na njega i sva ostala lica da ubuduće ne čine prekršaj“.

„Krem“ crnogorske diplomatije

Skandal koji su tri crnogorska ambasadora proizvela, pružajući podršku Mirni Nikčević, utoliko je veći zato što se radi o osobama koje spadaju u sam „krem“ crnogorske diplomatije.

Naime, Miodrag Vlahović i Nebojša Kaluđerović, dvojica od trojice pomenutih ambasadora, bivši su ministri spoljnih poslova Crne Gore, dok je Željko Perović bivši pomoćnik ministra spoljnih poslova. Kaluđerović je, dodajmo i to, trenutno na poziciji ambasadora Crne Gore u UN, što je za Podgoricu jedna od najvažnijih spoljnopolitičkih adresa, a što, takođe, svjedoči o ugledu i prestižu koji ovaj ambasador uživa u crnogorskoj diplomatskoj mreži.

Miodrag Vlahović bio je ministar spoljnih poslova u „odsudnom periodu“ po Crnu Goru za vrijeme referenduma za nezavisnost 2006. godine, da bi nakon toga bio postavljen za ambasadora Crne Gore u Vašingtonu.

Foto: Fejsbuk printskrin

Izvor: sputniknews.com

Loading...