ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE STIGLO U SRBIJU: Izađite napolje, ne ulazite u kuće!

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osetio i u Crnoj Gori i celom regionu, jedan je od najjačih instrumentalno registrovanih pored onog iz 1979. godine, izjavila je načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević.

Kako strani mediji prenose, zemljotres jačine 5.6 Rihtera pogodio je region i apeluje se na sve građane da ostanu napolju i ne pokušavaju da ulaze u svoje kuće. Jak zemljotres zatresao je upravo i BiH. Prema prvim informacijama potres je bio jačine 5.2 po Rihteru.

Loading...

– Međutim, pored onih koje smo zabeležili savremenim spravama postoje mnogi istorijski podaci, čak i na području Drača o vrlo jakim zemljotresima. Tako recimo u Draču postoji arena koja je srušena i naknadno otkopana i svedoči nam o efektima ranijih razornih potresa – istakla je Mihaljević.

Ona je u Jutarnjem programu RTCG kazala da se zemljotres snažno osetio i u Crnoj Gori, a da je ovom potresu u Albaniji prethodili nekoliko slabijih.

– Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi. Posle ovako jakog zemljotresa može se očekivati velika serija zemljotresa. Obično to smirivanje traje nekoliko meseci – rekla je Mihaljević.

Potres u Albaniji doveo je do urušavanja objekata.

 

Izvor: Srbijadanas.com

Loading...