SRBI LIKUJU, DOK U ALBANIJI BROJE MRTVE: „Što ih sve ne sravni sa zemljom! Greota!“ To vas Bog kažnjava (FOTO)

Nekoliko zemljotresa u razmaku od tri sata pogodilo je rano jutros Albaniju. Prema najnovijim informacijama, 20 osoba je izgubilo život, a više od 600 je povređeno. A već na prvu vest o tome šta se u susednoj državi dešava, društvene mreže bile su pune komentara mržnje i likovanja nad sudbinom nesrećnog naroda.

Prvi razorni zemljotres desio se jutros oko 4 sata po lokalnom vremenu, bio je jačine 6,4 stepena Rihterove skale, a drugi je usledio oko 7.10 (5.4 stepena).

Loading...

Prema poslednjim informacijama, 20 ljudi poginulo je u ovim potresima, od čega i jedna devojčica (10) i tinejdžerka (18). I dok spasilačke ekipe pokušavaju da dopru do svih kojima je pomoć potrebna, u Srbiji pojedinci likuju.

Pa tako već rano jutros, iako se tle još nije smirilo, dežurni „hejteri“ u Srbiji krenuli su da „truju“.

– Ako bismo pomogli onom ko je vas ili vašu decu silovao i nabio na kolac, onom ko to podržava ili vreba priliku da ponovi… onda pomažite i Albance koje je pogodio zemljotres. Simple as that – objavio je jedan korisnik Tvitera dva sata nakon poslednjeg potresa.

Iako se većina korisnika na „mrežama“ bavi uglavnom time da li su osetili zemljotres, odnosno da li ih je probudio, javili su se i tviteraši koji su jedva dočekali ovakvu vest.

– E nek vas je pogodio zemljotres, to vas bog kažnjava – pokušao je da objasni jedan uzroke jutrošniih zemljotresa.

Ima i onih koji žale, ali ne poginule devojke, već što ih zemljotres „nije sravnio sa zemljom“.

– I šta kažete zemljotres bio najjači u Albaniji, a nije ih sravnio sa zemljom? Greota – sraman je komentar na tuđu nesraću.

A onda, i čuvena teorija, „da li bi oni nas žalili“.

– Žao mi je kad svaku zemlju pogodi zemljotres. Bilo da je to Albanija, Hrvatska ili SAD. Samo, da li bi i njima bilo žao da se nama to dogodi? Mislim da nigde nema empatije i saosećajnosti sa drugim narodima kao kod nas – prokomentarisao je još jedan tviteraš u sličnom maniru.

Bilo kako bilo, „oni nas ne bi žalili“, „greota što ih više nije poginulo“, ali i „božija kazna“, samo su neki od komentara koji se gotovo uvek pojave kada neku zemlju pogodi nesreća, a neki je ne smatraju „prijateljskom“.

„Previše je zle krvi među narodima“

– Balkan je prostor koji ima izrazito nesrećan geografski pa samim tim i geopolitički položaj, koji uzrokuje velika zla i nesuglasice koje su kroz nesrećnu istoriju nakupile previše zle krvi među narodima uz, nažalost, retke istorijske periode kada je bilo malo bolje – kaže za „Blic“ Marko Braković, psihoterapeut, pisac i kolumnista, komentarišući ovakvo likovanje na društvenim mrežama.

Kako dodaje, empatija je svakako ono što nam nedostaje. Na pitanje zašto je to tako, odgovorila je da Sanja Stanković, sociolog.

– Predrasude, stereotipi i ksenofobija su najprisutniji usled odsustva dijaloga i kada postoje interesi manjine koja upravlja ovakvim sukobima i manipuliše javnim mnjenjem. Ipak, postoji puno prostora za napredak u razvoju kolektivne empatije u Srbiji budući da će nam ona doneti izlazak iz uloge žrtve i naučene bespomoćnosti koju uspešno igramo godinama – objasnila je za „Blic“ Sanja Stanković, sociolog.

Izvor: Blic

Loading...