SRBIJA POSTAJE VOJNA SILA: Vojska dobija novo moćno naoružanje (VIDEO)

Domaći „Pegaz“ takođe dobija moćno naoružanje.

Kako je v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović izjavio na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju, prva operativna naoružana bespilotna letelica koja će ući u naoružanje srpskog RV i PVO biće CH-92A proizvedena u Kini.

Loading...

Miloradović je potvrdio da je cilj kupovine CH-92A zapravo komplementarna upotreba sa domaće razvijenom (ali još nezavršenom) bespilotnom letelicom Pegaz i još bitnije, transfer tehnologije koji bi pomogao da Pegaz napreduje od svoje početne uloge izviđača (po prvobitnim TTZ) do borbenih sposobnosti.

Pomoćnik ministra nije precizirao broj letelica koje će biti nabavljene, upotrebio je termin „set“. CH-92A je, po njegovim rečima, slična Pegazu, ima 20% veću nosivost ubojnih i elektro-optičkih sredstava. Naglasio je da će avionika biti istovetna na oba tipa letelice i da će obuka za njihove operatere takođe biti jedinstvena.

Pegaz će tako dobiti kinesku, poluaktivno laserski vođenu, raketu vazduh-zemlja FT-8D (mase 8 kg, dometa 5 km) koju smo mogli da vidimo na poslednjem Partneru.

Miloradović je istakao da cilj nabavke borbenih bespilotnih letelica nikad nije bio da se kupi samo sredstvo već je želja ministarstva odbrane bila da se kupovinom izvrši transfer tehnologije ali i uzvrati prodajom naših ubojnih sredstava u klasi pasivno vođenih raketa.

Iz ove izjave može se zaključiti da će Pegaz najverovatnije dobiti kineski optoelektronski sistem sa obeleživačem cilja, rakete FT-8D a da će kasnije najverovatnije biti integrisana naša ubojna sredstva koja će koristiti tehnologije sa raketa ALAS i VRVZ.

Miloradović nije imao komentar na informacije o nabavci kineske borbene bespilotne letelice Wing Loong, koja je bila izložena na sajmu u Dubaiju.

Razvoj bespilotne letelice Pegaz je na osnovu Taktičko-tehničkih zahteva Ministarstva odbrane Srbije započeo u Vojnotehničkom institutu marta 2010. godine a letelica je u prvo vreme nosila oznaku Pegaz 011.

Pegaz 011 je svoje prvo javno prikazivanje imao krajem juna 2011. godine na izložbi naoružanja i vojne opreme „Partner-2011“, prvi let je izveden 4. oktobra iste godine a prvobitno je planirano da uđe u naoružanje već 2014. godine. Na sledećoj izložbi „Partner-2013“ iz VTI su najavljivali da će razvoj letelice biti okončan 2015. godine a u međuvremenu je 2014. započeo razvoj simulatora letenja koji se nalazi u sklopu zemaljske stanice.

Usled špekulacija da se u međuvremenu odustalo od ove letelice, definitivnu potvrdu da projekat nije obustavljen dao nam je juna 2017. godine tadašnji načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-major prof. dr. Bojan Zrnić koji je rekao da je u tom trenutku Pegaz samo izgubio prioritet jer isti sektor VTI treba konačno da završi razvoj bespilotne letelice Vrabac.

Nakon pokazne vežbe koja je održana 29. jula 2018. godine na poligonu Tehničko-opitnog centra za naoružanje i vojnu opremu u Nikincima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, između ostalog, da Srbija razgovara sa nekoliko zemalja o nabavci naoružanih bespilotnih letelica, pri tom naglasivši da po tom pitanju „naša pamet nije dovoljno daleko odmakla“. Ipak on je na na istom događaju rekao da i dalje postoji želja da sami proizvodimo BPL Vrabac i Pegaz.

Da će se borbene bespilotne letelice nabaviti u Kini, predsednik Srbije je nagovestio već 14. avgusta 2018. godine prilikom posete Vojnotehničkom institutu a potvrda da su kineske letelice već kupljene dobijene su za vreme vežbe „Vek pobednika“ 10. novembra iste godine kada je Vučić izjavio da su u pitanju „letelice težine 750 kilograma, mogu leteti na 5 kilometara visine, u pitanju su 2 baterije po 3 letelice ukupne vrednosti 30 miliona dolara“. On je potom rekao i da će nakon nabavke ovih letelica doći do uzimanja tehnologije sa njih i implementiranje na domaću bespilotnu letelicu Pegaz.

Poslednje informacije o ovoj nabavci takođe je javnost dobila od predsednika Srbije koji je nakon pokazno-taktičke vežbe „Povratak-2019“ septembra ove godine izjavio da se nabavljaju tri baterije sa 6 ili 9 bespilotnih letelica koje se na različite načine, između ostalog i sa automobila u pokretu, mogu podizati u vazduh, da će letelice biti naoružane i sa značajnom „razornom moći“. One će, kako je tada rekao Vučić u roku od 6 meseci biti na teritoriji Srbije kao i da je to samo početak saradnje sa Kinom.

Ministarstvo odbrane Srbije prenelo je 22. oktobra ove godine vest da se ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao u Pekingu sa članovima tima Vojnotehničkog instituta Ministarstva odbrane i Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije koji borave u Narodnoj Republici Kini gde sa kineskim partnerima zajedno rade na projektu naoružanih bespilotnih letelica. Kako je navedeno, to je prva faza transfera tehnologija za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica koja takođe obuhvata reprojektovanje bespilotne letelice Pegaz kako bi mogla da prihvati dodatnu opremu, avioniku, opto-elektronske sisteme i instalaciju naoružanja radi postizanja zadatih taktičko-tehničkih zahteva za prvu srpsku borbenu bespilotnu letelicu.

Izvor: srbijadanas.com/TangoSix

Loading...