AGENCIJE IZ NEMAČKE LOVE SRPSKE RADNIKE: Početna plata kreće od 2.000 evra i svake godine raste

Nije nepoznato da brojne nemačke agencije za zapošljavanje po Srbiji traže medicinske sestre kojima daju plate i do 3.000 evra mesečno. Manje je, muđutim, poznat sve učestaliji trend da strane kompanije, najčešće nemačke, u našoj zemlji vrbuju i mnoge druge kadrove poput vozača, inženjera, električara, kranista, zidara, limara, varilaca…

„Potrebni limari i električari. Potrebno iskustvo, plata 2.500 evra neto uz obezbeđen smeštaj. Tražimo i medicinske sestre i negovatelje. Tokom nostrifikacije diplome zarada oko 1.900 evra, a nakon nostrifikacije 2.500 uz mogućnost povećanja“. Ovo su samo neki od desetina oglasa na koje smo naišli, sa ne mnogo truda, a koji se mogu videti na brojnim internet sajtovima, često i po bilbordima.

Loading...

Već na prvi pogled na sadržaj, jasno je da su u pitanju ozbiljni agenti koji nisu štedeli novac da bi kandidatima za odlazak u Nemačku objasnili sve što ih može interesovati. Tako se na njihovim internet stranicama vrlo jasno mogu naći informacije o zahtevima poslodavca, potrebnom iskustvu, školi i znanju nemačkog jezika, ali i o zaradi pre i posle nostrifikacije diplome, kao i mogućnosti rasta plate. Vrlo često su tu i odgovori na pitanja poput „gde mogu da stanujem i koliko će to da me košta“, kao i odgovori na pitanja „kad i na koliko dugo mogu da odem na odmor u Srbiju“.

„Agenti su sve češće specijalizovani i za pronalaženje posla i posredovanje za inženjere, matematičare, informatičare, ka i naučnike iz oblasti prirodnih nauka, ali i za druge profesije poput zanatlija. Postoje mesta na kojima agent detaljno predstavlja poslodavca uz objavu odgovora na sva pomenuta pitanja“, kaže nam jedan od učesnika u priči posredovanja u zapošljavanju. Kako dodaje, „sve je to legalna priča“.

Iskustva govore da oni koji se na ovakav način zaposle u Nemačkoj uglavnom počinju sa platom do oko 2.000 evra, da baš i ne znaju dobro jezik, ali da ga većina u prvih šest meseci po odlasku usavrši do nivoa neophodnog za snalaženje na poslu i u životu. Neke agencije obezbeđuju radnicima besplatan kurs jezika, a mnoge traže posedovanje vozačke dozvole.

Pojedine ističu da brinu o celokupnom životu i stvaranju karijere radnika, pa tako nude i pomoć oko daljeg usavršavanja, treninga, kao i korišćenje službenih vozila.

„Bilo je jutro kada me je pozvao predstavnik jedne strane agencije tražeći da se vidimo. O meni je znao sve, kako želim da napustim posao u bolnici u Srbiji i radim kao negovatelj bolesnika u zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu. Znao je i da sam završila kurs nemačkog jezika nivo B1, da sam u kolektivu cenjena kao čovek i stručnjak, da imam porodicu… „, ispričala je nam je nedavno medicinska sestra koja je i otišla u Nemačku posle tog poziva, a zatim i cela njena porodica.

Kako je rekla tada, čovek joj se predstavio kao srpski državljanin koji radi za agenciju koja u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni traži iskusne i dobro obučene medicinske sestre za rad u Dortmundu.

Početna plata 2.000 evra, vrlo brzo povećanje

Legalno registrovane agencije, čiji su vlasnici stranci i dalje su najbrojnije u oblasti zdravstva. Njihovi klijenti su najčešće bolnice, domovi za negu starih i ustanove za osobe sa posebnim potrebama u inostranstvu, koji traže isključivo kvalitetne radnike..

Početne plate zavise od regije u koju odu, vrste posla i poslodavca ali su u proseku oko 2.000 evra. Vrlo brzo, već posle nekoliko meseci se govori o povećanju i bonusima. Kako jedna od agencija navodi na sajtu, za vreme procesa nostrifikacije diploma zarada je 1.900 evra, ali nakon toga plata bude oko 3.000 evra.

Smeštaj

Nije, kako mnogi koji su otišli kažu, jedino razlika u plati, već i u uslovima rada. Recimo ističu da su smene osmočasovne, a da se svaki radni sat preko toga dodatno plaća ili računa kasnije u dane za odmor, što nije bio slučaj na našim prostorima.

Većina agencija obezbeđuje i smeštaj. Obično su svom vlasništvu imaju po nekoliko dobro opremljenih stanova koje iznajmljuju po pristupačnim cenama za prvo vreme boravka u toj zemlji.

Ipak, kako navode, posle nekog vremena, kada osoba poželi da se preseli u „svoja četiri zida“, i tu priskaču u pomoć oko posredovanja i organizacije i opremanja.

Izvor: Blic

Loading...