PAO PONOS AMERIČKE AVIJACIJE: Letelica srušena, oba pilota poginula (VIDEO)

Letelica je oborena PVO sistemom kratkog dometa.

Helikopter je oboren nedaleko od saudijsko-jemenske državne granice. Prvi podaci govore da je letelica oborena dejstvom lakog prenosnog raketnog lansera LPRS. Ona je posle pada u potpunosti izgorela. Tom prilikom su poginula oba saudijska pilota.

Loading...

Jemenski Huti su objavili informaciju da je u borbama na severu zemlje oboren jedan saudijski helikopter. Po svemu sudeći reč je o udarnom helikopteru američkog porekla AN-64 „Apač“. Letelica je oborena PVO sistemom kratkog dometa. Po svemu sudeći u pitanju je laki prenosni raketni lanser koji se ispaljuje sa ramena (Igla, Strela-2M).

Tom prilikom su poginula oba pilota koja su se nalazila u letelici. Priliko pada na zemlju helikopter je u potpunosti izgoreo.Zvanični Rijad nije potvrdio ovu informaciju.

Ukoliko je ovaj podatak tačan ovo će biti šesti helikopter AN-64 koji je izgubljen tokom operacije saudijske vojske u Jemenu. Pretposta.vka je da Saudijska Arabija u sastavu svoje vojske ima 3-4 eskadrile udarnih helikoptera AH-64D i AH-64E.

Poslednji potvrđeni incident u kome se srušio ovaj tip helikoptera, dogodio se sredinom septembra meseca prošle godine. Tada je usled navodne tehničke neispravnosti izgubljena jedna letelica u vazdušnom prostoru iznad Jemena.

Izvor: srbijadanas.com/Bog Rata

Loading...