PAKLENI PLAN PROTIV SRBA! Zapad vodi rat protiv srpske namenske industrije, a razlog je stravičan

Ulaganje države u vojne fabrike, osvajanje tehnologija i sve veći obim proizvodnje i prodaje oružja i municije, razlozi su što je domaća namenska industrija, uz koncept vojne neutralnosti, na meti pojačane aktivnosti stranih obaveštajnih službi!

Kontekst afere u čijem je središtu delovanje ruskog obaveštajnog operativca, ali i krađa tehničke dokumentacije iz užičke fabrike „Prvi partizan“ jasno su pokazali da je srpska proizvodnja oružja, municije i vojne opreme oblast za koju stranci gaje neobično živo interesovanje, pišu Večernje novosti.

Loading...

Poznavaoci metoda rada obaveštajnih službi navode da je proizvodnja robe „posebne namene“ u svakoj zemlji dežurna meta rada stranih agentura.

„Ova vrsta informacija veoma je važna svakoj državi, ne samo zbog praćenja tuđe borbene gotovosti, nego i iz golih poslovnih interesa. Jer trgovina oružjem i municijom izuzetno je unosan posao, okrenut mahom izvozu, koji ima i brojne političke i ekonomske primese. Zato je upravo ova delatnost izložena metodama vođenja tzv. specijalnog rata, kakav mnogi uočavaju protiv Srbije“, ukazuju sagovornici „Novosti“.

Stranim agentima posebno su interesantne poverljive klauzule kupoprodajnih ugovora, primena novih tehnolgoija i pregovori o budućim isporukama proizvoda namenske industrije stranim kupcima. Pojedine, uz to, ne prezaju ni od industrijske špijunaže čiji je cilj krađa informacija, tehnologija i projekata koji smanjuju razvojne troškove u proizvodnji sličnih sredstava, pišu Novosti.

Nije slučajno zato, što je iz „Prvog partizana“ izneta tehničko-tehnološka dokumentacija za proizvodnju municije kalibra 12,7 milimetara. Reč je o kalibru koji je među najtraženijim u svetu, na čijoj se prodaji dobro zarađuje, a koji pored užičke fabrike u regionu proizvodi samo „Igman“ iz Konjica.

Inače, naše fabrike odbramnene industrije izvezle su prošle godine robu vrednu više od 600 miliona dolara, a plan za ovu godinu je da izvoz nadmaši 800 miliona dolara.

Magična milijarda od prodaje naoružanja, ukoliko se postojeći trend nastavi, mogla bi da bude dostignuta već 2020. ili 2021. godine, navode „Novosti“.

 

Izvor: Informer.rs/ Tanjug

Loading...