GRAĐANI SRBIJE ĆE BITI ODUŠEVLJENI! Država pomaže sa milijardu i po dinara!

Najsiromašniji građani mogu da dobiju olakšice za plaćanje struje i gasa.

Ali besplatne kilovate godišnje u proseku koristi od 75.000 do 80.000 građana. A moglo bi i tri puta više. Povlastice za gas važe u grejnoj sezoni i njih je u oktobru koristilo samo 36 domaćinstava. Šta uraditi da se njihov broj poveća?

Loading...

U budžetu za iduću godinu država je za energetski ugrožene građane izdvojila više nego prošle – milijardu i 560 miliona dinara. Iako za taj status građanima nije uvek lako ispuniti sve kriterijume – glavna prepreka i dalje je nedovoljna informisanost. A za to su odgovorne lokalne samouprave.

– Moja ćerka koristi tu pomoć pošto ima troje dece, a samo ona radi – kaže neimenovani građanin Vranja i naglašava a na određenu potrošnju ima smanjenje.

Pravo na 120 do 250 besplatnih kilovat sati struje i do 75 kubnih metara gasa mesečno, bez podnošenja zahteva, direktno ostvaruju primaoci socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

– Dajemo im mogućnost da tokom naredne godine ostvare to pravo, a da ne dolaze kod nas na šalter – kaže Petar Pavkov, načelnik Odeljenja za opštu upravu Vršca.

Olakšice za plaćanje računa za struju i gas mogu dobiti i druge porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda. Ali moraju sami za to podneti zahtev u nadležnim službama lokalnih samouprava.

Neko prođe cenzus, pa ne ostvari pravo

Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 14.571,74 dinara, sa dva i tri člana do 21.216,14 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 27.856,18 dinara, sa šest i više članova do 35.030,72 dinara.

– To je uredba koju je donela Vlada Srbije i to se primenjuje u čitavoj Srbiji. Neko pređe cenzus pa ne ostvari pravo – kaže Danijela Milosavljević, većnica za socijalna pitanja u Vranju.

EPS i „Srbijagas“ dobijaju gotove spiskove i umanjuju račune. Izveštaji pokazuju da besplatne kilovate najviše koriste socijalno ugroženi građani na području elektrodistribucija – Kraljevo, njih gotovo 29.000 i Niša – oko 24.000.

Predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović kaže da je u više navrata ta trasparentnost bila prisutna, ne samo preko sredstava javnog informisanja već i na na sednicama Skupštine Opštine gde se uvek apostrofira i pozovu građani koji ispunjavaju ove kriterijume da mogu da ostvare pravo na umanjenje plaćanja električne energije.

Povlastice za struju važe jednu kalendarsku godinu, pa svi koji ostvruju to pravo već moraju pripremati novi zahtev kako bi im od janara ponovo stizali umanjeni računi.

 

Izvor: Srbijadanas.com/ RTS

 

Loading...