PUTIN NAREDIO: Ruska vojska je prvi put upotrebila novo oružje – ZAPAD U NEVERICI (FOTO/VIDEO)

Na Tviteru je objavljena fotografija ruskog multifunkcionalnog borbenog robotizovanog sistema „Uran 9“, koji je snimljen u Siriji u prvim borbenim redovima.

Kako se navodi, te pretpostavke potvrđuje karakteristična kamuflaža i mesto na kome se mašina nalazi.

Loading...

​Sistem „Uran 9“ testiran je na Bliskom istoku, što je omogućilo da se otkriju i reše konstruktivni nedostaci.

U januaru je saopšteno da je ruska vojska dobila robotizovani sistem „Uran 9“, namenjen za izviđanje, direktnu vatrenu podršku vojsci, kao i uništavanje neprijateljskih oklopnih vozila i druge vojne opreme.

Na robotizovanom kompleksu teškom 12 tona instalirani su: kompleks „Ataka“ sa protivtenkovskim raketama, reaktivni bacači plamena „Šmelj M“, automatski top 2A72 kalibra 30 milimetara i mitraljez kalibra 7,62 milimetra.

„Uran 9“ je daljinski upravljano gusenično vozilo koje spada u kategoriju terenskih borbenih bespilotnih vozila. Ovaj robot je u stanju da sprovodi inženjersko izviđanje, pogađa različite tipove ciljeva, uništi niskoleteće vazdušne mete. U kupoli se nalazi njegovo oružje: 30-milimetarski automatski top, mitraljez i raketno naoružanje, koje se sastoji od protivtenkovskih navođenih raketa ’Ataka‘, protivvazdušnih raketa ’Igla‘ i reaktivnih bacača plamena „Šmelj M“.

Zapadni eksperti su ranije ocenili da je „Uran 9“ pokazao da je u tehnološkom smislu već nastupila era bespilotnih tenkova, a da samo ostaje pitanje kako će različite armije njima raspolagati. Rusija ih je testirala i počela da ih koristi pre svih.

Izvor: sputniknews.com

Loading...