MISTERIJA SABOTAŽE GASOVODA U FINSKOJ Finska ministarka iznenadila sve

Finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen potvrdila je danas saradnju sa Kinom u istrazi oštećenja gasovoda „Baltikkonektor“, objavio je list Helsingin Sanomat.

Loading...

Ona je navela da je kontakt zasad bio samo na diplomatskom nivou, preneo je TASS.

Sastala sam se sa kineskim ambasadorom ovde u Finskoj, a mi imamo ambasadora u Kini, pa su to najčešći kontakti – napomenula je ona.

Ministarka nije komentarisala reakciju Pekinga na istragu.

– Njihov zadatak je bio da otkriju i istraže slučaj, ali bitno je da su izrazili spremnost da sarađuju – rekla je ona.

Ranije u sredu, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da se Kina zalaže za poštenu i objektivnu istragu incidenta na gasovodu „Baltikkonektor“. Prema njenim rečima, Peking je spreman da pruži neophodnu pomoć u istrazi u skladu sa međunarodnim pravom.

Rad podmorskog gasovoda između Finske i Estonije obustavljen je zbog sumnje na curenje gasa, nakon čega su finske vlasti 10. oktobra saopštile da je oštećenje gasovoda, otkriveno rano ujutru 9. oktobra, verovatno rezultat spoljnog uticaja.

Šef Nacionalnog istražnog biroa Timo Kilpelainen rekao je da se mesto oštećenja nalazi u ekonomskoj zoni Finske, u centralnom delu Finskog zaliva.

Nacionalni istražni biro Finske je 20. oktobra objavio je da je ta agencija trenutno fokusirana na utvrđivanje umešanosti kineskog broda „New new polarbear“ u oštećenje gasovoda „Baltikkonektor“.

Finska policija pronašla je strani predmet na morskom dnu u blizini oštećenog gasovoda i zaključila da je u pitanju sidro.

Source link

Loading...