Proverite MLADEŽE! Iako promena na koži NIJE UVEK indikator MELANOMA, samoprovera vam možda može SPASITI ŽIVOT

Melanomi tj. maligne promene na koži, mogu se razviti bilo gde na telu, ali najčešće na područjima koja su bila izložena suncu, kao što su leđa, noge, ruke i lice. Međutim, melanomi se takođe mogu pojaviti i na područjima koja nisu izložena suncu, kao što su tabani, dlanovi i nokti, pa čak i oči i genitalije. Iz tog razloga treba biti posebno obazriv i obratiti pažnju na rane simptome.

Loading...

Prvi znaci i simptomi melanoma često su:

  • Promena postojećeg mladeža
  • Razvoj novog pigmentiranog ili neobičnog izgleda na vašoj koži

Međutim, važno je napomenuti da melanom ne počinje uvek kao mladež. Može se pojaviti i na koži inače normalnog izgleda.

Normalni mladeži su generalno ujednačene boje, smeđe ili crne, sa jasnom granicom koja odvaja mladež od okolne kože. Ovalnog su oblika i obično oko 6 milimetara u prečniku, piše Mejo Klinika.

Većina mladeža počinje da se pojavljuje u detinjstvu, a novi mladeži se mogu formirati do 40. godine. U odraslom dobu, većina ljudi ima između 10 i 40 mladeža. Oni se vremenom mogu promeniti u izgledu, a neki čak i nestati sa godinama.

Neobični simptomi koji upozoravaju na melanom

Kako biste što bolje identifikovali karakteristike neobičnih mladeža tokom samopregleda kože koje mogu ukazivati na melanome ili druge karcinome kože, upamtite slova ABCDE:

A je za asimetričan oblik. Potražite mladež nepravilnih oblika, kao na primer mladež sa dve veoma različite polovine.

B (en. irregular border) je za nepravilne granice. Obratite pažnju ukoliko mladež ima nepravilne, oštre ivice.

C (en. changes in color) je za promene u boji. Sumnjive mogu da budu izrasline koje imaju mnogo boja ili neujednačenu boju.

D (en. diameter) je za prečnik. Važno je pratiti mladeže koji su veći od 6 milimetara.

E (en. evolving) je za razvoj. Ukoliko mladeži ili promene na koži rastu tokom vremena, ili menjaju boju i oblik, potrebno je javiti se lekaru. Promene na mladežima takođe se mogu prikazati i u vidu svraba ili krvarenja.

Kancerozni (maligni) mladeži se veoma razlikuju po izgledu. Neki mogu pokazati sve gore navedene promene, dok drugi mogu imati samo jednu ili dve neobične karakteristike.

Obavezno zakažite pregled ako primetite bilo kakve promene na koži koje izgledaju neobično.

Source link

Loading...