Evo da li će dečak-ubica biti pušten na slobodu

Iako je javna rasprava o izmenama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama završena, u javnosti su se pojavila pogrešna tumačenja predloženih izmena.

Loading...

Nakon tragedija koje su se dogodile u Srbiji početkom maja, kada je u dve pucnjave – u osnovnoj školi u Beogradu i kod Mladenovca – ubijeno 19 osoba, pristupilo se analizi zakona i propisa koji uređuju oblast mentalnog zdravlja, a tokom leta vođena je i javna rasprava o predloženim izmenama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

Dopune ovog zakona predložilo je Ministarstvo zdravlja nakon masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u kom je dečak od 13 godina ubio devetoro dece i čuvara, a za koga nema preciznog rešenja šta s njim raditi budući da nije krivično odgovoran, a smešten je u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu.

Iako je javna rasprava o izmenama ovog zakona završena, u javnosti su se pojavila pogrešna tumačenja predloženih izmena Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, da zahvaljujući njima dečak ubica iz „Ribnikara“ može biti pušten na slobodu.

Budući da je reč o opasnoj zabludi koja može da uznemiri i širi paniku u javnosti, iz vrha vlasti demantuju takva neosnovana tumačenja.

Šanse da dečak bude pušten na slobodu su nula. Mi do sada nismo imali ovakav slučaj u Srbiji i morali smo pravno da se time bavimo, ali izmene Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama odnose se više na uspostavljanje ustanova za smeštaj takvih lica, a ne da oni budu pušteni na slobodu – navodi izvor iz Vlade Srbije.

Podvlači i da je izuzetno opasno pogrešnim tumačenjem izmena zakona širiti paniku u javnosti.

Porodice žrtava traže odštetu

U Palati pravde 20. oktobra počelo je suđenje roditeljima dečaka ubice po privatnim tužbama 27 članova porodice žrtava iz OŠ „Vladislav Ribnikar“.

U pitanju je parnični postupak po prijavi koju su porodice podnele, a u kojoj su istakle imovinsko pravni zahtev zbog pretrpljenog duševnog bola usled smrti bliskog lica, kao i zbog straha.

Ocu i majci dečaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Podsetimo, protiv majke dečaka ubice je već podneta jedna tužba – nju su tužila četiri člana porodice jedne od žrtava pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“, oni su zatražili odštetu u iznosu od oko 300.000 evra.

Kako je ranije pisano, nacrt dopuna Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama predviđa da deca mlađa od 14 godina koja počine zločine, a koja inače po zakonu ne mogu krivično odgovarati, ubuduće bi trebalo da budu smeštena u posebnim odeljenjima psihijatrijskih ustanova s obezbeđenjem, a tu mogu biti i bez saglasnosti roditelji ili staratelja, s kojima može biti zabranjen i svaki kontakt.

Optužnice protiv roditelja

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka koji je 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ ubio devet vršnjaka i čuvara te ustanove.

Otac dečaka ubice se tereti da je obučavao sina da rukuje oružjem, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje kojim je dečak ubio vršnjake, nije držao po propisima.

Protiv majke dečaka ubice se vodi postupak zbog nedozvoljenog nošenja i držanja oružja, budući da je na jednoj čauri u kabinetu istorije pronađen njen DNK.

Tužilaštvo je zatražilo da otac bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora, a za majku je predloženo 2 godine i 6 meseci zatvora.

Otac dečaka ubice uhapšen je 3. maja i od tada je u pritvoru, dok se njegova majka brani sa slobode, ali joj je zabranjeno da prilazi, sastaje se i komunicira sa sinom, jer je on predložen kao svedok u optužnici.

– Psihijatrijska eksploracija, odnosno dijagnostika toka, praćenja bolesti i lečenje, čije se trajanje ne može unapred predvideti, dece koja nisu krivično odgovorna u vreme izvršenja krivičnih dela za koja je propisana kazna zatvora od najmanje 10 godina, a koja zbog ispoljenih mentalnih smetnji predstavljaju ozbiljnu opasnost za druga lica, sprovodi se u posebnom organizacionom delu psihijatrijske ustanove, zatvorenog tipa i sa posebnim obezbeđenjem – stoji u nacrtu dopuna zakona u kom se dodaje da o tome uvek odlučuje sud.

Source link

Loading...