Stiže nam OZBILJNO ZAHLAĐENJE I SNEG (FOTO)

Već početkom novembra može se očekivati klasičnije jesenje vreme, pa čak i pojava snega.

Loading...

– Danas i sutra pretežno sunčano i veoma toplo, posebno sutra kada će lokalno maksimumi biti i do oko +27 stepeni Celzijusa – piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

U ponedeljak krajem dana na zapadu regiona i duž severnog Jadrana naoblačenje koje će ponegde usloviti kišu i grmljavinske pljuskove. To naoblačenje biće posledica premeštanja hladnog fronta koji će su u toku utorka premestiti preko regiona donoseći kišu, lokalne, grmljavinske pljuskove i ređu pojavu obilnijih padavina uz moguću pojavu tuče/grada.

Od ponedeljka uveče do momenta premeštanja hladnog fronta vetar pojačan i jak, lokalno na planinama i vrlo jak južni i jugozapadni, a duž Jadrana jak jugo.

U zoni fronta tokom utorka vetar u okretanju na severozapadni smer koji na kratko može biti vrlo jak. Maksimumi u utorak do oko +15 na severozapadu Hrvatske do oko +24 lokalno na jugoistoku Srbije, stoji u prognozi.

Sredinom sledeće nedelje suvo i malo svežije ali i dalje toplije od proseka uz makismume od +14 do +22 stepena Celzijusa. Novo pogoršanje, se očekuje u petak posle podne i u toku noći ka suboti, a doneće kišu, lokalne grmljavinske pljuskove i ponovo prolazno jak vetar.

Ispred fronta u petak maksimumi lokalno i oko +25 stepeni Celzijusa, dok će u subotu ponovo biti malo svežije uz makismume od +13 do +19 stepeni Celzijusa.

– Subota verovatno suva, dok se novo pogoršanje uz kišu povremeno očekuju u nedelju uveče i 06.11. će biti vetrovito uz čestu kišu i dalje, postepeno zahlađenje tako da bi se oko 07.11. maksimumi kretali od +8 do +14 stepeni Celzijusa – najavljuje meteorolog.

Ansamble niz ECMWF-a za period od 08.11. simulira hladnije vreme uz čestu pojavu padavina i u koliko ne bude bitnih izmena posle tog datuma stiže prava jesen uz padavine i temperature oko proseka te se može očekivati da više planine regiona u tom periodu osim kiše imaju i snežne padavine što bi konačno bilo u skladu sa prosekom za taj deo godine.

– Sumirano, pred nama je promenljiva ali uglavnom relativno topla nedelja, posebno u ponedeljak i petak, dok posle 03. novembra treba očekivati postepeno zahlađenje uz česte padavine – zaključuje Čubrilo.

Source link

Loading...