METEOROLOZI SVE OBJASNILI El Ninjo će potpuno promeniti vreme u Srbiji, čeka nas zima kakvu ne pamtimo!

Ciklon „El Ninjo“, koji su stvorile vazdušne struje iznad Tihog okeana, donosi u Srbiju vrlo toplu zimu, pa ćemo Novu godinu i Božić dočekati bez snega, otkrivaju meteorolozi!

Loading...

Ovaj globalni klimatski fenomen izazvaće kataklizme širom sveta i potpuno će poremetiti klimu u Evropi ove zime. Nama će doneti blagu zimu i mnogo dana sa temperaturama u plusu. Snega gotovo da i neće biti, a i kada padne, zbog visokih temperatura brzo će se topiti.

Prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji (SMO), šanse da se „El Ninjo“ formira već su prešle 70 odsto. On inače, nije trebalo da se pojavi još nekoliko godina, pa je sada već evidentno da su klimatske promene i globalno zagrevanje uzeli svoj danak. Zato stručnjaci upozoravaju da u budućnosti u Srbiji više nećemo imati oštre, hladne zime kao što je bilo do sada.

Meteorolog „Weather2Umbrella“ Đorđe Đurić objašnjava da ćemo, ako se „El Ninjo“ formira, Novu godinu i Božić dočekati definitivno bez snega i „debelih minusa“.

– Početkom septembra šansa za formiranje „El Ninja“ bila je 70 odsto, ali verujem da je sada porasla na 80 odsto! Ukoliko se “El Ninjo” zaista formira, izazvaće pravu kataklizmu u pojedinim delovima sveta. Na sreću, u Srbiji su posledice dosta bezbolnije. Nama će doneti samo tople zimske dane, sa većim brojem danau plusu nego do sada. Nećemo imati duže hladne talase i ekstremno niske temperature. Snega gotovo da neće ni biti, a i ako padne, brzo će se topiti. Kako „El Ninjo“ svoj maksimum dostiže u prvoj nedelji januara, prvi pravi sneg će najverovatnij pasti posle Božića – navodi Đurić.

On ističe da je najstrašnije to što niko nije očekivao pojavu „El Ninja“ još nekoliko godina. Naučnike najviše plaši to što je ovaj ciklon poranio.

– Ovo je alarmantno jer se pojava „El Ninja“ nije očekivala još nekoliko godina! On se javlja na svakih šest do osam godina, a poslednji put se formirao 2015. godinei trajao sve do polovine 2016. i zabeležen je kao najjači do sada. Naučnici pretpostavljaju da se period između dva „El Ninja“ dramatično smanjio zbog klimatskih promenakoje su zadesile planetu poslednjih godina. Jedan od uzroka može biti i globalno zagrevanje, koje će našoj zemlji u narednim godinama donositi sve blaže i blaže zime – kaže Đurić.

Da će januar biti topliji nego što je bio ranije, potvrđuje i prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

– Prognozira se da će januar biti topliji nego inače. I srednja minimalna i maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, za oko 0.8 do 1.5 stepeni. U Beogradu se očekuje da srednja maksimalna temperatura bude oko 5.7 stepeni – prognoza je RHMZ.

Foto: Pixabay.com
Izvor: Alo.rs

Loading...