Vozači oprez, spremaju nam novu zamku! Velika novina za merenje brzine na auto-putevima!

Putari nam spremaju novo iznenađenje na auto-putevima kroz Srbiju. Posle uvođenja merenje prosečne brzine, kao i postojećih presretača, planiraju da još jednom merom “ukoče” vozače.

Loading...

Naime, takozvani portali za merenje prosečne brzine trebalo bi da budu postavljeni na auto-putu Beograd-Niš, i da počnu da se koriste već na proleće, najavljuju iz “Puteva Srbije”. Ipak, stručna javnost smatra da je ceo projekat i dalje na nivou ideje, kao i da sistem ima manjkavosti.

Deset portala, sa razmakom od oko 50 kilometara, trebalo bio da budu postavljeni na putu između Niša i Beograda, i to po pet sa svake strane. To su najavili iz JP “Puteva Srbije”, a prenela TV Prva, ali zasad nema potvrde od ovog preduzeća.

S druge strane, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatra da je ceo projekat još na nivou ideje, te da su šanse za njegovo realizovanje do proleća male.

Iako je ideja nadležnih da na ovaj način spreče bahate vozače, koji usputnim odmaranjem, pokušavaju da smanje prosečnu brzinu na auto-putu, Okanović uočava i neke manjkavosti u celom sistemu.

Strani vozači bez kazne?

– Uređaji bi trebalo da mere brzinu na kraćim deonicama auto-puta na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje niti odmaranje. Međutim, ako se prosečna brzina prekorači i na kraćoj deonici unutar cele deonice, kao i na celoj deonici, vozač ne može dva puta da bude kažnjen. Takođe, manjkavost tog sistema je što bi na udaru bili samo domaći vozači, jer trenutno nema načina da se sprovede prekršajni postupak protiv stranca, ukoliko on nije isključivo zaustavljen na licu mesta – objašnjava Okanović.

Upozorenja preko radio-veze

Govoreći o alatima koji bi trebalo da doprinesu boljoj bezbednosti na putevima, Okanović je prokomentarisao i navode da će se kod nas pojaviti i takozvani RDS sistem obaveštavanju vozača o stanju na putevima preko radio-veze.

– To je već izvesnije da može biti realizovano do proleća. Taj sistem podrazumeva da vozači dobijaju obaveštenja o stanju na putevima preko radio-veze. I to tako što radio uređaj mora da bude uključen, a zatim i uključena opcija TA (traffic anouncement, objava o saobraćaju) na uređaju.

Bilo da slušate radio stanicu, muziku preko MP3 plejera ili CD, to se prekida i preko radio veze emituje se obaveštenje o udesu koji se nalazi nekoliko kilometara ispred vas, ili o magli, i slično – objašnjava on.

Paneli sa obaveštenjima

Naš sagovornik smatra da je najbolje rešenje informacije o stanju na putevima objavljivati na panelima, koji već postoje na Koridoru 11, a vozačima su poznati po tome što na njima obično bude ispisana poruka “Neko te voli, vozi pažljivo”.

Ti paneli su inicijalno i postavljeni sa idejom da na njima budu objavljena upozorenja o uslovima na putu, dodaje Okanović.

Kada bi se to primenjivalo, informacije bi jednostavno dolazile do svih vozača, i pre nego što stignu do deonice na kojoj postoji problem.

Foto: Printscreen
Izvor: Kurir.rs/Blic

Loading...