Lavrov stavio tačku! Nema više provokacija iz Brisela, Srbija da se ostavi na miru!

Novinari su komentarisali da Srbija pokušava da izbegne izbor između Rusije i EU, iako je taj izbor potreban i upitali ruskog ministra, koji je glavni interes spoljne politike Rusije u Srbiji.

– To je takođe mentalitet koji je odavno prevaziđen i održava stari kolonijalni pristup. Već sam navodio primer kada je Evropska unija išla tim putem jednostranih zahteva i logikom “ili-ili”. Ministar stranih poslova Belgije je 2014. otvoreno zahtevao da Ukrajinci moraju da izaberu da li će biti sa Rusijom ili sa Evropom. Provokativni pristupi koji odražavaju raspoloženje velikih sila ne odgovaraju onim odlukama koje smo donosili u okviru OEBS-a i EU – podsetio je Lavrov.

Loading...

– Sada u Srbiji počinju pregovori i Evropska unija se ne snebiva da kaže da Srbija prvo mora da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u Evropsku uniju, a kao drugo, treba da se složi sa politikom EU prema Rusiji, uključujući i pridruživanje nametanju sankcija. Nepristojno je zauzimati takav stav i već više puta sam govorio da se EU sve vreme ponosi svojim jedinstvom, ali to jedinstvo se u poslednje vreme gradi na osnovu najmanjeg imenitelja, kada se traži od drugih država EU da zauzmu stavove koji u vezi sa Rusijom očigledno predstavljaju predubeđenje i diskriminacioni su – rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je posavetovao da se odustane od te logike “ili sa Rusijom ili sa EU”.

ajde da se vratimo na ono vreme kada su veliki Evropljani, uključujući i De Gola, promovisali svoj san, svoju viziju jedinstvenog prostora od Atlantika do Urala, pa Tihog okeana, što je potvrđeno dokumentima. Ali se u praksi ti dogovori ne sprovode. Mi se zalažemo za povratak na filozofiju zajedničke saradnje na osnovu balansa interesa, a ne na osnovu nametanja pogleda koje izrađuje mala grupa država, bez obzira koliko da su uticajni – zaključio je Lavrov.

 

Izvor: Srbijadanas.com

Loading...