Vučić se obratio naciji! Sastanak sa Semom Fabricijem završen: Nisam optimista oko dogovora sa Prištinom (VIDEO)

Sastanku u Vili “Mir” prisustvovalo je 23 ambasadora EU i šef Delegacije EU u Srbiji.

Na sastanku su bili prisutni i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri za evropske integracije Jadranka Joksimović, pravde Nela Kuburović, te direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić…

Loading...

Vučić je posle sastanka izjavio da “najveći deo investicija Srbija dobija iz EU” i naglasio trgovinsku saradnju Srbije i EU. Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić kaže da nije optimista oko postizanja dogovora sa Prištinom, ali da će Srbija dati sve od sebe da do dogovora dođe.

Predsednik Srbije je zamolio Fabricija da izađu u susret Srbiji u pogledu kvota za kineski čelik i dodao da nam to mnogo znači, jer bi bio težak udarac za Srbiju i srpsku ekonomiju da Kinezi odu iz Smederevske železare. Vučić je obećao da će Srbija učiniti sve da odnosi sa susedima budu sve bolji.

Fabrici je rekao da je razgovarao sa Vučićem o taksama Prištine, ali nije osudio uvođenje taksi, već je samo dodao da “EU podržava dijalog”.

Ipak, posle prvog pitanja novinara upravo o taksama, Fabrici je rekao da je stav EU jasan i da su više puta tražili ukidanje taksi od Prištine, ali i istakao da će nastaviti da vrše pritisak na Prištinu.

– Stav EU je jasan – rekao je Fabrici.

Fabricio kaže da se svakog dana u Srbiji nešto dešava i da se radi o “slučajnoj koincidenciji da je sastanak pred dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina”. Vučić se saglasio sa Fabricijem da se radi o slučajnosti.

Vučić je rekao da Beograd nema nijedan uslov za dijalog sa Prištinom, ali samo moli da se stvar vrati u pređašnje stanje.

– Izgubljena je kategorija da nekom zabranjujete promet roba i usluga. Prosto, to se ne dešava – rekao je Vučić i podsetio da jednu jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma (Zajednicu srpskih opština) Priština nije ispunila, za razliku od Beograda koji je sve obaveze ispunio.

 

Izvor: Srbijadanas

Loading...