ZAOŠTRAVA SE! Tači spreman na akciju protiv Srba – mnogo opasniju od taksi

„Ujedinjenje“ južne i severne Kosovske Mitrovice, koje najavljuje Hašim Tači, nemoguće je bez sukoba. To znači da Priština podiže ulog i šalje jasnu poruku da nema pregovora o budućem statusu severa Kosova.

Hašim Tači, predsednik takozvane države Kosovo, podržao je inicijativu predsednika opštine Južna Mitrovica Agima Bahtirija za ujedinjenje severne i južne Mitrovice, naglašavajući da je taj proces nezaustavljiv.

Loading...

Kompletno prištinsko rukovodstvo u početku je bilo protiv ove ideje, s obzirom da je Mitrovica podeljena na srpski i albanski deo grada po Ahtisarijevom planu, ali je Tači očigledno promenio mišljenje.

Da li je za to dobio zeleno svetlo spolja ili je ovo samostalni pokušaj da Albanci „zaokruže sever pre potpisivanja bilo kakvog sporazuma“?

Sagovornici Sputnjika, Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, i profesor dr Dušan Čelić sa Univerziteta u Prištini, saglasni su da je ovo novi pritisak na Srbe i Beograd, kojim Priština šalje jasnu poruku.

Surlić smatra da je na sceni „dokazivanje patriotizma koje se se meri time ko će umanjiti više prava srpskoj zajednici i ko će biti predvodnik u eventualnom nastavku pregovora sa Beogradom“. U isto vreme, on „čita“ i poruku koju je Tači poslao Beogradu.

„Ovo je jasna poruka i dodatni pritisak pred neki zamišljeni finalni sporazum sa Beogradom, gde će staviti do znanja da nema pregovora o Mitrovici, Gazivodama i uopšte o budućem statusu severa Kosova. I da Kosovo, kao ’nezavisna‘ država ima pravo da radi na toj teritoriji šta god želi, pa makar to bilo i u suprotnosti sa interesima Srba“, uveren je Surlić.

Čelić dodaje da je Priština otišla i korak dalje otvoreno nepoštujući takozvani Ahtisarijev plan, koji je deo njihovog sistema, kao ni sporazume postignute u Briselu. Naš sagovornik veruje da je Priština dokazala da se politički ulozi podižu, s tim što smatra da je Tačijev postupak mnogo ekstremniji od taksi uvedenih Srbiji od strane Ramuša Haradinaja.

Po njegovim rečima, ova akcija Prištine vodi do maksimalnog usijanja atmosfere, što bi moglo ozbiljno da eskalira.

Izvor: Alo

Loading...