Haradinaj poklekao: Kosovski premijer se zaigrao sa taksama, a sada već MENJA PLOČU

Iako je kosovski premijer Ramuš Haradinaj pre dva dana decidno utvrdio da takse ka Srbiji neće biti ukinute, njegov šef kabineta Avni Arifi juče je najavio da bi one ipak mogle da budu suspendovane.

“Blic” je juče objavio da je posle susreta američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta sa Haradinajem i predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem Kosovo ipak bliže odluci suspendovanju taksa, čemu u prilog ide i Arifijeva najava. On je rekao da vlada Kosova zadržava stav koji je izneo Haradinaj, ali i da bi mogla uslediti privremena suspenzija na ograničen period, tokom kojeg bi Kosovo i Srbija intenzivno radili na postizanju konačnog sporazuma.

Loading...

– Ako postoji ozbiljna spremnost za razgovore, a oni bi mogli da se planiraju od 1. do 28. februara, mogli bismo odlučiti da suspendujemo takse u tom periodu. Postoji jedan ranije pomenut modalitet da ako napravimo brzi format razgovora, onda možemo obustaviti takse. Na primer, ako je započet intenzivan format razgovora – kaže Arifi.

Ostaje da se vidi kada će Kosovo preći sa reči na dela, a do tada ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za “Blic” kaže da dijaloga nema dok to i ne urade.

– Ako Kosovo ne posluša SAD, mora da računa na posledice. Toga su i oni svesni. Samo što moraju da nađu način kako to da obrazlože svojoj javnosti. Dok se takse ne stave van snage, mi ne možemo nastaviti dijalog – kaže Dačić.

Vodeću ulogu u rešavanju problema oko taksa preuzele su SAD, ali profesor Instituta za evropske studije Slobodan Zečević kaže da je i Nemačka zainteresovana da se reši kosovski problem.

Istakao je i da su interesantne Haradinajeve reči da “Priština u suštini više ne sluša nikoga i da je to njihova samostalna odluka, da više niko nema uticaja na njih”.

 

Izvor: Blic

Loading...