Ovo bi svaki pravoslavac trebao da uradi! Starci su govorili: “Blago kući koja poštuje…!”

Sreda i petak su se od najranijih dana smatrali danima posvećinim postu i molitvi.

Zašto je bitno postiti? Zašto je petak bitan? Dajte sebi za zadatak ovaj mesec bar petak postite, a onda polako ubacujte i sredu. To je veliki blagoslov, starci su govorili – „Blago kući u kojoj neko posti sredu i petak, takva kuća ima napredak i blagoslov“. Petak je sećanje na stradanje Gospoda Isusa Hrista i velika je simobilka tog dana.

Loading...

Ostavite sve ove dane nervozu i tugu, probajte da se posvetite postu na pravi nači i steći ćete mir.

Starac Tadej o nervozi

Neophodno je da se prođe kroz nevolje, razne životne trzavice, to je životna škola, savlađivanje svake neprijatnosti mirom i tišinom. Ako smo fizički zdravi, ali smo opterećeni sa svojim mislima, sa svojim brigama, nemoćima, pa nam se i bližnji žale na svoje nemoći i onda mi učestvujemo u tome, ako ne umemo da se opustimo, znači da predamo svoje nemoći, svoje slabosti i slabosti bližnjih, da predamo Gospodu, onda mi nosimo to veliko opterećenje i naš živčani sistem vremenom postaje neizdrživ, nervozni smo.

Ne možemo da podnosimo ni sebe pa ni bližnje i onda naravno i u društvu i u porodici mučan život, i na radnom mestu, svuda. Mučan je život zato što su živci mnogo preopterećeni a nismo se izvežbali da se opustimo, misleno treba da se opustimo, kada se misleno opustimo i fizičko telo se odmara.

Duh pomoću živčanog sistema dolazi u dodir sa fizičkim svetom.

Obrati pažnju na mir u srcu, neka bude tamo tišina, mir i opusti se. Ako ne možeš da se moliš, budi tih, nemaj nikakve misli, prepusti to Gospodu, on će da uredi to bolje od nas.

 

Izvor: beogradskiportal.rs

Loading...