Srbija poseduje veće bogatstvo od nafte! Kanađani dokazali da je u Srbiji najbogatije nalazište na Svetu!

Kanadska kompanija “Nevsun” okončala je istražne geološke radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i nedvosmisleno potvrdila da je resurs koji su istraživali najbogatije nalazište bakra i zlata na svetu, pišu “Večernje novosti”.

Prema saznanjima tog lista, Kanađani su uz sadržaje bakra koji idu i preko 20 procenata na dubini od 600 metara pronašli i partiju od 12 metara u kojima sadržaj bakra ide i do 34 odsto u rudi.

Loading...

Nalazišta u kojima procenat bakra prevazilazi jedan odsto smatra se profitabilnim, navode “Novosti”.

U Rudarsko-topioničarskom basenu “Bor” trenutno se eksploatiše ruda sa najviše 0,3 odsto bakra u rudi.

Informacije “Novosti” ukazuju da je “Nevsun” dobio i dodatna istražna prava da nastavi za potragom za bakrom i zlatom i u okolini, jer postoje naznake da je to ležište daleko veće od onog koje je do sada uokvireno.

Prema podacima lista “Novosti”, postoji još najmanje 20 istražnih polja, koji se “naslanjaju” na Čukaru peki i šire se ka zaječarskom basenu “Nikoličevo”, u kojima bi trebalo očekivati rezultate slične onima koji su već potvrđeni.

Partner Kanađana u postojećem ležištu Čukaru peki je američka rudarska korporacija “Froport Mekmoran”, jedna od najvećih kompanija te vrste u svetu.

Uz to Nevsun istražna prava za potragu za bakrom i zlatom u okolini Bora deli sa multinacionalnom kompanijom “Rio Tinto”, koja se smatra najvećom kompanijom te vrste na svetu.

Nezvanične informacije pokazuuju da bi za aktiviranje rudnika u regionu Čikaru peki trebalo investirati do pet milijardi dolara.

 

Izvor: Tanjug

Loading...