OVO ĆE RAZBESNETI VOZAČE U SRBIJI! Ovo morate da znate, u suprotnom sledi vam kazna do 50.000 dinara

Za isporuku robe van termina od 20.00 do 7.00 dostavljač će platiti do 50.000 dinara

KOMUNALNI milicionari od 1. decembra strogo će kažnjavati dostavljače koji zauzimaju deo saobraćajnice zbog isporuke robe, a od januara 2020. godine, kad sve centralne ulice budu pokrivene kamerama, bahati vozači biće snimljeni u ovom prekšaju i mnogo brže nego dosada kažnjavani za nepropisno parkiranje i zaustavljanje u desnoj traci – objašnjava, za „Novosti“, Ivan Divac, načelnik Komunalne milicije.

Loading...

Naš sagovornik podseća da dostavljači nikad nisu imali pravo da dostavljaju robu tokom dana u ulicama kojim prolaze linije javnog gradskog prevoza, ali to mnogi nisu poštovali.

– Novim odredbama ovaj problem će biti rešen u okviru projekta Smart sity koji sprovodi Grad. U ovom trenutku visina kazni za zaustavljanje u desnoj traci još nije poznata, kao ni tačan datum početka primene – kaže Divac. – Cilj i svrha postojanja Komunalne milicije je da se građanima u Beogradu omogući normalan život, a ovo je samo jedna od aktivnosti koju sprovodimo u svom radu i nadam se da će se ovim merama omogućiti lakši život građanima i brži protok saobraćaja u gradu.

Novim propisima o snadbevanju, uslužni objekti koji nemaju parking-mesto, snabdevanje mogu da obaljaju samo od 20.00 do 7.00 narednog dana. Svim pravnim licima, odnosno firmama koje komunalni milicionari zateknu u kršenju ove odredbe, biće napisana kazna u iznosu od 50.000 dinara i plus 5.000 za odgovorno lice. Pojedinci za isti ovaj propust biće kažnjavani od 5.000 do 25.000 dinara, u zavisnosti od mesta na kojem budu zatečeni.

– Niko od nas nema čaroban štapić da red uvedemo preko noći. Radimo postepeno, korak po korak. Ovo je proces koji mora da traje, ali koji vodi ka upostavljanju reda u prestonici – kaže Divac.

On objašnjava i da od usvajanja novog Zakona o komunalnoj miliciji, milicionari u određenim slučajevima poslove mogu da obavljaju bez službene uniforme, ali uz pisani nalog načelnika. Nalog mora da sadrži podatke o patroli, oblast kontrole i tačnu lokaciju, odnosno termin početka i kraja planirane akcije. Međutim, Divac otkriva i da građani nisu dužni da potpišu nalog koji zatraže na uvid od milicionara.

– Potpisivanje nije propisano gradskom odlukom već zakonom, i mi smo rad u civilu već koristili, i do sada nije bilo nikakvih problema – kaže Divac. – Svaki građanin kojem se obrati komunalni milicionar u civilu ima mogućnost da traži na uvid pismeni nalog načelnika. Ne sme da se desi da vam se obrati milicionar u civilu, a da nema nalog, to je zloupotreba.

U TOKU naredne godine Komunalna milicija namerava da zaposli još 300 novih milicionara. Plan je da 150 bude primljeno u prvom kvartalu godine, a ostalih 150 u drugom. Takođe, prijemom novih članova prvo će biti otvorene ispostave kako bi se pokrile teritorije prigradskih opština, odnosno Mladenovca, Lazarevca, Surčina i Obrenovca.

Izvor: Novosti.rs
Loading...