SADA JE I ZVANIČNO! Zdravković osuđen na 10 godina robije

Viši sud u Beogradu osudio je Aleksandra Zdravkovića na 10 godina robije zbog pokušaja ubistva biznismena Milana Beka 14. novembra 2014. godine u beogradskom naselju Senjak. Maja Adrovac oslobođena je optužbi.

Ovo je prvostepena presuda za Zdravkovića, a druga za Maju Adrovac koja je na prvom suđenju oslobođena krivice da je pomagala atentatoru posle zločina. Današnja presuda je inače epilog trećeg suđenja koje je počelo 21. marta ove godine.

Loading...

U svojoj završnoj reči zamenik tužioca Nenad Stefanović 13. novembra kazao je da je tokom postupka nesporno dokazana krivica optuženih i zatražio da im sud izrekne kaznu ne manju od 15 godina zatvora, dok su braniocu tražili oslobađajuću presudu.

Tužilac je u završnoj reči ocenio da je tokom postupka dokazano da je Zdravković izvršio krivično delo teško ubistvo u pokušaju, jer je zajedno sa nepoznatom osobom pokušao da ubije Beka nanevši mu tešku telesnu povredu opasnu po život, kada je istovremeno doveo u opasnost život Bekovog vozača Dragana Dragaša.

Njihovi branioci su ostali pri stavu da tužilaštvo nije predočilo dokaze protiv Zdravkovića i Maje Adrovac. Advokat Milica Colić Kravarski, koja zastupa Zdravkovića, tvrdila je da „nijedan dokaz protiv njega nije izveden“. I branioci Maje Adrovac, advokati Momčilo Minić i Dalibor Katančević smatrali su da je „ovim postupkom država pokazala svoju moć, a veštaci željni slave napravili „skeč“ u sudnici“.

Pogođen sa nekoliko metaka u stomak

Milan Beko teško je ranjen u sačekuši ispred svoje kuće na Senjaku. Napadač, koji je imao saučesnika, pogodio je Beka sa nekoliko metaka u stomak i pobegao. Beko je u kritičnom stanju prevezen u Urgentni centar, gde se oporavio. U istrazi biznismen nije otkrio ko bi mogao da stoji iza pokušaja ubistva, ali je i tada, kao i kasnije na suđenjima jasno tražio da se otkriju nalogodavci, kao i ko je zaista pokušao da ga ubije.

Osam meseci posle zločina uhapšena je Maja Adrovac. Najvažniji dokaz protiv nje bili su tragovi njenog DNK nađeni na čaurama na licu mesta. Iako je uhapšena kao osumnjičena za zločin, šest meseci kasnije optužena je za pomaganje u pokušaju ubistva, tačnije da je municiju stavila na raspolaganje atentatoru. Adrovac je iz pritvora puštena krajem aprila 2016, a u junu iste godine Viši sud ju je prvostepeno oslobodio krivice.

Na tu odluku se žalilo tužilaštvo, a samo mesec dana posle izricanja nepravosnažne presude Maji Adrovac, u Beogradu je uhapšen Zdravković, i to nakon što je ranjen. Proveren je njegov DNK na osnovu kog je povezan sa pokušajem ubistva biznismena. Od tada je u pritvoru, a krajem decembra te godine Apelacioni sud naložio je da se u istom postupku sudi i njemu i Maji Adrovac.

Zdravković se tereti da je sa N.N. licem pokušao da ubije Beka, kao i da je doveo u pitanje života njegovog vozača Dragana Dragaša, i to tako što je pucao u njih kada je vozač usporio kretanje vozila kako bi daljinskim upravljačem otvorio kapiju Bekove kuće na Senjaku.

Zdravković je i ranije sumnjičen za teška krivična dela kao pripadnik zemunskog klana, ali je oslobođen optužbi.

 

Izvor: Blic.rs

Loading...