SRBIJA NA METI NATO PAKTA: Britanci spremaju UDAR NA SRBIJU, zbog BRATSTVA sa RUSIJOM

Samit će se održati u svetlu ocena francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Loading...

Srbija je pod pritiskom i Zapada i Rusije, ocenjuje britanska agencija Rojters u analizi uoči Samita NATO 3 i 4 decembra ove godine.

Samit će se održati u svetlu ocena francuskog predsednika Emanuela Makrona o potrebi jačanja Sevrnoatlantske alijanse.

Makron je od oktobra dovodio u pitanje efikasnost NATO, privremeno zaustavio proširenje EU i pozvao na novi “strateški odnos” sa Rusijom, a Rojters ocenjuje da veliki broj država ima razloga da obrati pažnju na njegov diplomatski stil “razdrmavanja”, ali da će samo nekoliko njih njegove reči osetiti konkretnije od Srbije.

Za Beograd, kako navodi, svako povlačenje Evrope ili NATO moglo bi da otvori prostor Rusiji da popuni prazninu, imajući u vidu bliske političke, vojne i ekonomske odnose Moskve i Srbije.

To će verovatno, dodaje agencija, biti razmatrano na samitu NATO lidera, koji će se sledeće nedelje okupiti u Londonu kako bi razgovarali o budućnosti njihovog vojnog saveza “pošto se Balkan, poput Baltika, može smatrati pregradom protiv uticaja Moskve”.

Rojters citira saradnika u Atlanstkom savetu i stručnjaka za ruski uticaj Dimitra Bečeva da ako Zapad prestane da se angažuje i prepusti region onda će Rusija imati mnogo prilika da iskoristi situaciju.

S druge strane, ako se Srbija pridruži EU, Bečev kaže da bi mogla da nalikuje Kipru i Mađarskoj, članicama EU koje imaju bliske odnose sa Moskvom.

– Srbija će biti slaba ili proruska ako završi u EU, što nije loš ishod ni za Rusiju – tvrdi on.

Agencija podseća i na obaveštajnu aferu u Srbiji koju navodi kao “poslednji primer navodnog mešanja” i prenosi izjavu neimenovanog NATO zvaničnika da Alijansa radi na promociji stabilnosti, bezbednosti i saradnje na Zapadnom Balkanu.

– Svako spoljno mešanje u unutrašnje demokratske procese je neprihvatljivo. Pozivamo Rusiju da učini to isto – naveo je on.

Rojters podseća i da je Makron odbio da da zeleno svetlo Albaniji i Severnoj Makedoniji za otvaranje pristupnih pregovora i ocenjuje da, iako je Srbija već započela pregovore o članstvu, sada oseća posledice Makronovog odbijanja da otvori vrata drugima u EU.

Srbija je, napominje agencija, posvećena vojnoj neutralnosti, iako su se skoro sve susedne zemlje pridružile NATO ili planiraju da to učine.

Napominje da je Srbija članica NATO “partnerstva za mir” i da učestvuje u NATO vežbama, ali ukazuje na odnose srpske i ruske vojske i tehnologiju koju Moskva obezbeđuje Srbiji.

Izvor: Tanjug

Loading...