VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE: Otkriveno šta će biti sa vozilima koja imaju EVRO 3 i EVRO 4 motore

Moguću zabranu uvoza starijih automobila, sa motorima Evro 3 i Evro 4, najavio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je da građanima koji poseduju automobile sa Evro 3 i Evro 4 motorima niko neće oduzeti vozila i da će moći i dalje da ih koriste.

Loading...

On je to rekao u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića u vezi sa zabranom uvoza automobila s nižim ekološkim standardima.

– Svi koji poseduju automobile sa Evro 3 i Evro 4 motorima mogu ih koristiti i nadalje. Ono o čemu se razgovara jeste samo da li ćemo u budućnosti dozvoliti da se ti automobili s naglašenim sagorevanjem uvoze i to je tema ne samo za Ministarstvo zaštite životne sredine već i za Ministarstvo trgovine i ostale koje se bave saobraćajem. Time ćemo se baviti početkom sledeće godine – objasnio je Trivan.

Moguću zabranu uvoza starijih automobila, sa motorima Evro 3 i Evro 4, najavio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja o zagađenosti vazduha u srpskim gradovima.

Uvoz vozila sa Evro 3 motorima će, prema najavama države, biti zabranjen do kraja 2020. godine, a od polovine 2021. čak oko milion vozila u Srbiji možda neće moći da prođe tehnički pregled zbog emsije štetnih gasova.

Problem tehničkog pregleda polovinom 2021. godine rešavaće se ili vraćanjem katalizatora, retrofitingom vozila odnosno čišćenjem motora kako bi prošao tehnički pregled, što se radi u nekim državama EU.

Prosečna starost putničkih automobila u Srbiji je preko 18 godina, a stariji su nam teretnjaci i autobusi, dok je prosek starosti traktora preko 30 godina, a i njih će limitirati emisija izduvnih gasova od 2021. godine.

Izvor: Tanjug

Loading...