MILO SE SPREMA DA OTME OSTROG I SRPSKE SVETINJE: Novi zakon mu daje odrešene ruke!

Kao datum preseka uzet je 1. decembar 1918. jer je tada formirana zajednička država Srba, Hrvata i Slovenaca.

Loading...

Milo Đukanović bi da otme Ostrog i ostale svetinje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori. Uprkos protivljenju srpske crkve i pravoslavnih vernika, vlada u Podgorici juče je usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji bi trebalo da zameni postojeći propis iz 1977. godine. Ono što je u predlogu koji će stupiti na snagu, čim ga usvoji parlament, najspornije jeste to što se državnom imovinom proglašava sve, pa i verski objekti SPC koji su izgrađeni pre 1918. godine.

Novi zakon tretira kao kulturno dobro državnu imovinu koju koriste verske zajednice, a to se odnosi na izgrađene verske objekte ili zemljište pribavljeno iz javnih prihoda koji su bili u državnoj svojini pre 1918. Jedini izuzetak su objekti i zemljište za koje postoji dokaz o pravu svojine verskih zajednica nad tim objektima ili zemljištem.

– Verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore, koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina – piše u članu 62 Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

Kao datum preseka uzet je 1. decembar 1918. jer je tada formirana zajednička država Srba, Hrvata i Slovenaca.

U pomenutom članu se dalje navodi da verski objekti koji su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine, kao kulturna baština Crne Gore, takođe su državna svojina.

Ukoliko se utvrdi da je imovina državna, verska zajednica će, kako se navodi, nastaviti sa korišćenjem objekta i zemljišta, ali samo do dalje odluke nadležnog državnog organa, čime se, kako su u nekoliko navrata ukazivali iz SPC, direktno otvara mogućnost da SPC ostane bez imovine u Crnoj Gori. I to nakon vekova raspolaganja tim objektima i zemljištem.

Izvor: srbijadanas.com/Srpski Telegraf

Loading...