NOVI USLOVI ZA PENZIJU U 2020. GODINI: Muškarce čeka jedna promena, ali za žene je situacija POTPUNO DRUGAČIJA

Od 2020. važe nova pravila za penzionisanje žena, te svaki zahtev koji podnesu posle 31. decembra ove godine podleže novim, rigoroznijim uslovima . S druge strane, uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti, ali to nije slučaj i kada govorimo o prevremenom penzionisanju.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje.

Loading...

Naredne kalendarske godine dame tako u starosnu penziju mogu sa 63 godine života, umesto 62 godine i šest meseci koliko je porebno da imaju za penzionisanje u 2019. godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

Nova pravila za dame jesu i ukoliko žele da idu u prevremenu penziju. Za ovu godinu uslov je 57 godina života i 38 godina i šest meseci staža. Za narednu je to 39 godina rada i 57 godina i osam meseci života.

S druge strane, muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. Ima međutim, promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju.

Muškarcima je i ove i naredne godine za prevremeno penzionisanje potrebno 40 godina staža, s tim što ove godine treba da imaju najmanje 57 godina i 8 meseci, a ta granica se pomera za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca.

Ono što je jedanko za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

Cilj ovakve regulative jeste da broj godina za penzionisanje žena u Srbiji bude približen potrebnom broju godina za penzionisanje u najrazvijenijim evropskim zemljama gde je opšta tendencija da se starosna granica povećava.

Novi zakone dobile su i Crna Gora, Hrvatska i Poljska. U narednih deset godina njihovi najstariji građani će moći u penziju sa navršenih 67 godina. Velika Britanija i Finska u međuvremenu će povećati granicu na 68 godina. Nemačkoj je malo i 67 godina za odlazak u penziju. Građani se protive, ali najnoviji predlog da se granica podigne za dve godine sve je realniji.

Izvor: Blic

Loading...