SRBI PADAJU NA ALKO-TESTU IAKO NISU PILI: Ove namirnice vas mogu koštati VOZAČKE DOZVOLE

Sofija Jovanović (33) iz Inđije kaže da je ostala u šoku nakon što joj je policajac, prilikom rutinske kontrole, rekao da je „naduvala“ čak 1,2 promila alkohola u krvi.

Pre nego što sednete za volan obavezno povedite računa o tome šta ćete uneti u organizam. Naime, nemali broj Srba pada na alko-testu, a da nije popio nijednu čašicu žestine. Jedan od razloga jesu sirupi koje ovih dana koristi sve veći broj građana koji šmrca, kija i kašlje, a koji sadrže alkohol. Ako vas zaustavi patrola saobraćajne policije, do neprijatnosti može da dođe i ako ste prethodno koristili propolis sprej, pa čak i onda kada niste uspeli da odolite bombonjeri s likerom.

Loading...

Zbog svega pomenutog poslednjih dana tokom velike akcije saobraćajne policije usmerene na kontrolu vožnje u alkoholisanom stanju nemali broj Srba nije prošao alko-test a da alkohol nije ni video, a kamoli okusio.

Među onima koji su doživeli neprijatnost nalazi se Sofija Jovanović.

– Mislila sam da se šali! Međutim, kada su mi pokazali alko-test, odmah sam se rasplakala. Taj dan sam pila samo čaj i nije mi bilo jasno šta je s tom spravom. Međutim, čim sam ispričala da sam prskala propolis sprej u grlo, a da on sadrži alkohol i pokazala bočicu, policajac mi je ljubazno rekao da je siguran da je upravo on krivac što sam pala na testu – objašnjava Sofija.

Ona ističe da joj je saobraćajac potom ispričao da njen slučaj nije jedini i da se gotovo svakodnevno susreće s ovakvim primerima.

– Objasnio mi je da svako ko pojede kutiju bombonjera s likerom ili konjakom takođe pada na alko-testu, budući da je u našoj zemlji na snazi nulta tolerancija na vožnju u alkoholisanom stanju – kaže Jovanovićeva.

Da ne biste doživeli njenu sudbinu, ukoliko kao i ona sednete za volan nakon što ste konzumirali neku od namirnica ili proizvoda koji sadrže alkohol, kako objašnjava bivši profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, pre alko-testiranja, tražite od policajca da isperete usta vodom.

– Postoji velika verovatnoća da će kod svakog ko je pre duvanja u alko-test konzumirao proizvod koji sadrži alkohol test pokazati nedozvoljen nivo promila alkohola u krvi. Ako se desi da vam policajac ipak ne poveruje da ste pali test iz ovog razloga, tražite da vadite krv – objašnjava Vujanić.

Prema rečima sagovornika, tolerancija alko-testova u našoj zemlji se kreće plus-minus 0,2 promila, a ovi uređaji su toliko osetljivi da registruju i najmanje čestice alkohola.

– Čak i ako samo isperete usta rakijom, alko-test će reagovati. Upravo zbog toga građani moraju biti oprezni prilikom konzumiranja svih namirnica koje sadrže alkohol – kaže Vujanić.

Stručnjaci takođe ističu da je svakome ko pije ili konzumira proizvode na bazi žestine vrlo teško odokativno odrediti nivo alkohola u krvi jer sve zavisi od telesne težine, količine hrane koju ste pojeli i vremena koje je prošlo otkako ste ga konzumirali pre nego ste seli za volan.

Tako, na primer, kako bi izbegao kaznu, sat vremena pre sedanja za volan muškarac težak 63 kilograma ne sme da popije nijedno piće jer sa njim će imati 0,3 promila alkohola u krvi, a već nakon drugog imaće 0,5 promila. Kod muškaraca teških 70-90 kilograma jedno piće očitava 0,2 promila, što se toleriše, a dva pića pokazuju od 0,4 do 0,5 – a to je već prekršaj.

Kod žena je situacija drugačija. Dame koje imaju do 90 kilograma moraju da izbegavaju alkohol sat vremena pre nego što sednu za volan jer će alko-test pokazati od 0,5 do 0,3 promila nakon samo jednog popijenog pića.

Namirnice zbog kojih možete pasti na alko-testu:

Ekstrakt vanile

Jedini razlog zašto u kolače i torte ne bi trebalo stavljati više od nekoliko kapi ekstrakta od vanile jeste upravo alkohol. Verovali ili ne, koncentracija alkohola u dodacima ista je kao u votki ili džinu.

Vodice za ispiranje usta

Većina vodica za ispiranje usne duplje sadrži visok udeo alkohola (čak 30 odsto). Upravo zato mnogi stručnjaci smatraju da takve tečnosti ne bi trebalo kupovati na svoju ruku, već uz recept stomatologa ili lekara opšte prakse.

Sirup protiv kašlja

Sirup protiv kašlja sadrži između 10 i 40 odsto alkohola. Upravo zbog toga se pre uzimanja leka o doziranju treba posavetovati s lekarom.

Sladoled

Sladoled koji je umesto šećerom zaslađen niskokaloričnim zaslađivačem na bazi alkohola.

Izvor: Kurir.rs/Alo/ N.M.

Loading...