ORBAN SASUO DIREKTNO U LICE MAKRONU I MERKELOVOJ: „EU treba Srbiju, a ne Srbija EU!“

Premijer Mađarske Viktor Orban boravi u poseti Srbiji i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje najbolji u istoriji.

Loading...

„Izuzetno sam srećan što Srbi i Mađari imaju izuzetno dobre odnose. Naši ekonomski odnosi nikad nisu bili razvijeniji“, rekao je Vučić.

„Dobro došao, dragi prijatelju“

On je dodao da je zamolio Orbana za dodatnu podršku Mađarske na evropskom putu Srbije.

„Zamolio sam za još snažniju podršku Mađarske. Želim da građani Srbije znaju da kada mnogi razmišljaju šta da kažu, kada je u pitanju prava nacionalnih manjina, oni su uvek tu da kažu dobre reči za našu zemlju i mi smo im na tome zahvalni“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija uz tu pomoć moći da obezbedi sigurnu budućnost na evropskom putu.

Prema njegovim rečima, Srbi i Mađari žive zajedno i nema čak ni „skrivenih problema“.

„Za nas je važno da iskažemo zahvalnost koju smo dobili za vreme pandemije, kada pomoć nije stizala sa mnogo strana“, ocenio je Vučić.

On je napomenuo da je Mađarska pomogla i da dođemo do medicinske pomoći.

„Ja sam premijera Orbana obavestio o svemu što se zbiva u regionu, situaciji na Kosovu i Metohiji, razgovorima koje očekujemo i zamolio za razumevanje Mađarske“, rekao je Vučić i dodao da, iako je Mađarska priznala nezavisnost Kosova, oni razumeju Srbiju.

„Niko Srbiju nije tako razumeo kao Mađarska“, rekao je on.

Vučić je kazao da ga ne interesuje da li će neko da ga kritikuje ili hvali, ali je postavio pitanje građanima Srbije da li smo dobili nešto loše od Mađarske i premijera Orbana.

„Kad je to Mađarska bila protiv nas u evropskim i svetskim forumima? Je l’ znate neku zemlju koja je bila glasnija da zaštiti prava Srba, čak i na Kosovu i Metohiji i regionu“, upitao je Vučić i dodao da ne zna šta još da očekuje, kad su Mađari, kako je kazao, učinili sve.

On je kazao da će, dok je on predsednik Srbije, njena reč će biti poštovana.

„Znam koliko je truda uložio da konačno ispravimo istorijske odnose Srba i Mađara, obojica, on više nego ja. Zato danas imamo ne samo mir, nego imamo najbliže odnose između naših naroda“, rekao je on.

Vučić je kazao da neće reći ništa loše protiv Orbana i dodao: „Pobedite me na izborima, nađite one koji će da se dodvoravaju svetskim časopisima“.

„Viktor je bio jedini koji je rekao na video-konferenciji da više je Srbija potrebna EU, nego što je EU potrebna Srbiji. To su slušali i Merkelova i Makron i svi drugi“, rekao je Vučić.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da je bitno da „bodrimo jedni druge“, jer, kako je napomenuo, i jedna i druga država su dobile prvu bitku sa koronavirusom.

„Sada počinje druga bitka, ponovno pokretanje ekonomije i tu temu ćemo danas nastaviti da razmatramo“, rekao je Orban.

Naveo je da će uticati na to da Evropska unija odobri otvaranje preostalih poglavlja za pregovore Srbije o članstvu u EU.

Orban je rekao da je Mađarska bila u stalnom kontaktu sa susednim zemljama, te da Mađarska može da zaključi da ima mnogo prijatelja.

„Mađarska je bez sumnje stvorila poseban pravni sistem koji je omogućio premijeru i Vladi i zahvaljujući tome je odmah delovano u epidemiji“, rekao je Orban.

On je ocenio da će svi morati da se izvine zbog napada, jer je Mađarska u demokratskim uslovima upravljala krizom zbog koronavirusa.

„Dokazaće se da je bilo neosnovano što su nas optuživali i zato ćemo vrlo rado primiti njihove čestitike za naš uspeh“, rekao je Orban.

Govoreći o pomoći Srbiji, Orban je rekao da Mađarska mora da prizna koliko je Srbija važna i da kaže otvoreno da je Srbija ugledna zemlja.

„Srbija je ponovo došla u poziciju da njena reč ima težinu i bez Srbije Balkan ne može da bude stabilan“, zaključio je on.

Prema njegovim rečima, Evropskoj uniji je Srbija sad važnija nego ranije, te Mađarska može da doprinese tome da i drugi uvide poziciju Srbije.

On je pojasnio da su se sva proširenja EU dobro pokazala, te to ne odvlači snagu zapadne Evrope i naveo primer Hrvatske i Slovenije.

„Cela ova regija može da se stabilizuje samo na bazi dobrosusedskih odnosa“, rekao je on i dodao da je potrebno da Srbija dobije istra prava kao Slovenija i Hrvatska.

Zaključio je da Srbija može da računa na glas Mađarske kada se bude glasalo o njenom članstvu u EU.

Sastanak je održan u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Orbana je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Predsednik Vučić objavio je na profilu na Instagaramu sliku susreta sa Orbanom uz opis: „Dobro došao, dragi prijatelju“.

Izvor: Intermagazin

Loading...