Iako je ova zemlja jedna od najbogatijih na svetu u njoj LOPOVI VIŠE NE PLJAČKAJU BANKE, a sve zahvaljujući GENIJALNOM IZUMU

Tajna je u bezgotovinskom plačanju u kome je Švedska najviše napredovala.

Loading...

Prošle godine prvi put nakon gotovo 170 godina u Švedskoj nije zabeležena nijedna pljačka banke.

S obzirom na izrazito nasilni karakter organizovanog kriminala u ovoj skandinavskoj zemlji, prethodna rečenica zvuči prilično neverovatno.

Međutim, odgovor je jednostavan – švedske banke nema smisla pljačkati zato što u poslovnicama i trezorima više nema gotovine.

Švedska je trenutno najnaprednija zemlja sveta kad je reč o bezgotovinskom plaćanju, a švedske banke predvodnici su tog trenda.

Čitavi sektori, kao na primer javni prevoz, uopšte više ne prihvataju gotovinu. Generalno je velika šansa da švedske prodavnice, restorani, muzeji, hoteli, razne uslužne delatnosti i javne ustanove neće primati gotovinu, odnosno da će kupac ostati bez robe ili usluge ako nema neki oblik digitalnog plaćanja.

Čak ni poreska uprava neće prihvatiti nikakvo gotovinsko plaćanje, što neki smatraju apsurdom i pitaju se zašto država ne želi da primi novac koji je sama štampala. Jedine ustanove koje su zakonski obavezne da prime gotovinu prilikom plaćanja participacije su bolnice.

U nedavnom istraživanju koje je sprovela švedska centralna banka pokazalo se da je samo osam odsto građana platilo kovanicama ili novčanicama svoju poslednju kupovinu. Taj postotak je pre samo desetak godina iznosio čak 40 posto.

Čak ni stariji više ne koriste gotovinu

Čak su i starije osobe, za koje se smatra da teško prihvataju digitalne novotarije, uveliko prestale da koriste gotovinu.

Udeo osoba u dobi od 65 do 84 godine koje kažu da su koristile gotovinu za poslednju kupovinu pao je na devet posto, a pre samo dve godine bio je na 16 posto. Veruje se da su mnogi stariji građani prešli na digitalno plaćanje s pojavom pandemije kovida 19.

Većina švedskih građana nikad u rukama nije imala krupnije novčanice, poput onih od 500 ili 1.000 kruna, i često nemaju pojma kako izgledaju. Uopšteno je u Švedskoj sasvim normalno i uobičajeno živeti godinama bez ijedne jedine kovanice ili novčanice u novčaniku. U poslednje vreme ubrzano nestaju i fizičke, plastične kreditne i debitne kartice, a zamenjuju ih digitalne i mobilne verzije, kao razni drugi oblici instant digitalnog plaćanja.

Ukupna gotovina Švedske danas iznosi otprilike 80 milijardi kruna ili oko sedam milijardi evra, ali to je tek nešto više od jedan posto od ukupne mase novca.

Analitičari očekuju da će za petnaestak godina gotovina potpuno odumreti i da će Švedska, verovatno prva u svetu, postati bezgotovinsko društvo. Na gotovinu se gleda kao na bespotrebni trošak i sigurnosni rizik, kao i stalnu metu falsifikovanja. Osim toga, digitalne transakcije lakše je kontrolisati.

Slična situacija u susednim zemljama

Susedne skandinavske zemlje takođe beleže trend napuštanja gotovine, ali ga ne prihvataju bez reakcije.

U Danskoj postoji zakon koji kaže da su sve prodavnice sa osobljem dužne da primaju gotovinu, uz određene izuzetke noću. U Norveškoj vlada takođe predlaže pooštravanje zakona o gotovini.

U Švedskoj već godinama postoji Gotovinski pokret, organizacija koja se bori protiv nestanka gotovine u javnosti i upozorava da Švedska nije predvodnik trenda nego da je ostala usamljena u ekstremnoj digitalizaciji plaćanja.

Kako bi ukazao na potrebu zadržavanja novčanica i kovanica u opticaju, Gotovinski pokret uveo je nagradu za svakoga ko se istakne u tom smislu.

Ove godine novčanu nagradu od 10.000 kruna u gotovini (nešto manje od hiljadu evra) osvojio je kiosk na železničkoj stanici u Kopingu koji je nastavio da prodaje putne karte za gotovinu čak i nakon što je švedska Državna železnica (SJ) ukinula takvu mogućnost.

Predsednik Gotovinskog pokreta Bjorn Erikson upozorava da je lako nadzirati živote građana u situaciji kad se svaka kupovina digitalno beleži: „Sledeći korak mogao bi biti sistem socijalnog rejtinga, što znači da vas kompanije ili vlasti nagrađuju ili kažnjavaju u zavisnosti od toga šta radite. U najmanju ruku neugodan razvoj događaja koji je u Kini već postao stvarnost“.

– Švedski pomak u korist digitalnog mora doći kraju. Zadovoljni smo što razvijamo nove pametne metode plaćanja i aplikacije i što podstičemo finansijsku tehnologiju. Međutim, ne bismo smeli da razgradimo analogni sistem koji imamo i za koji znamo da radi u svim situacijama – ističe Erikson.

Source link

Loading...